Helpt het als iedereen een mondkapje zou dragen?
In Nederland wordt niet aangeraden om overal een mondkapje te dragen tegen het coronavirus. Eén van de argumenten is dat je daarmee niet jezelf kan beschermen. Wel voorkomt het mogelijk dat je anderen besmet. Dus als iedereen een mondkapje draagt, beschermen we elkaar dan niet? Deze vraag behandelen vandaag in de corona-update.
Het RIVM zegt dat mondkapjes dragen in het dagelijks leven niet nodig is, zolang mensen zich aan de maatregelen houden, zoals de anderhalve meter afstand. Maar: het is zeker niet verboden om een mondkapje te dragen, zegt het RIVM tegen RTL Nieuws, maar het voegt weinig toe aan de bestaande maatregelen, zoals afstand houden, thuis blijven en handen wassen.
Averechts effect
Het RIVM is bang dat massaal mondkapjes dragen juist een averechts effect kan hebben. Als je een mondkapje tussentijds afdoet en weer opzet, of als je het te lang draagt, kan het het coronavirus juist verspreiden.
Ook benadrukt het RIVM dat mensen met klachten thuis moeten blijven. "Ga dus niet met een snotneus naar buiten en denk: met een mondkapje op kan dat wel."
Tot zover de reden dat een mondkapje door het RIVM niet wordt aangeraden. Toch kunnen ze wel een functie hebben, denkt Bert Niesters, hoofd klinische virologie van het UMCG in Groningen.
'Virus niet uitgebannen'
Niesters: "Anderhalve meter afstand houden blijft echt de beste maatregel. Maar als dat niet mogelijk is, bijvoorbeeld in een drukke trein, dan kunnen mondkapjes wel helpen. Het zou me niks verbazen als een mondkapje in dat soort situaties straks wel geadviseerd wordt."
Als inderdaad iedereen een mondkapje zou dragen, zou dat dus helpen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Niesters: "Maar je bant het virus er niet mee uit. Als dat zo was, zouden we ook niet hoeven zoeken naar een vaccin. Je moet je dus ook mét een mondkapje aan de regels houden."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Bovendien kleven er ook praktische bezwaren aan de kapjes, zegt de viroloog. "Om te beginnen is er in Nederland een tekort aan mondkapjes. Als iedereen ze wil gebruiken, heb je er heel veel nodig, want je moet een mondkapje meerdere keren per dag verwisselen. Ook moet je een mondkapje op de juiste manier gebruiken. En als je buiten de deur eet en drinkt heb je er natuurlijk al niks meer aan."
Samengevat: er zijn situaties waarin mondkapjes van nut zouden kunnen zijn, zoals in de trein. Maar gewoon op straat voegen de kapjes weinig toe aan de bestaande maatregelen – ook als iedereen ze zou dragen.