Waarom houden we in Nederland 1,5 meter afstand, maar in Zweden 2 meter?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Waarom houden we in Nederland 1,5 meter afstand, maar in Zweden 2 meter?
Corona-update, stel je vraag

In Nederland houden we onderling minimaal 1,5 meter afstand om verspreiding van het coronavirus te beperken. De regels over het afstand houden zijn niet overal in Europa hetzelfde. In Zweden blijft iedereen bijvoorbeeld op 2 meter afstand, en in Oostenrijk 1 meter. Hoe kan dat zo verschillen?

Zo vraagt Pim zich af waar de regels van het afstand houden op zijn gebaseerd.

Verschillende bronnen

Overal ter wereld adviseren verschillende gezondheidsorganisaties op basis van hun experts de beste strategie in strijd tegen het coronavirus. Op internationaal niveau doet de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat, op Europees niveau de ECDC, en op landelijk niveau de RIVM in ons geval.

Veel van deze instanties hanteren een andere regel voor minimale afstand. Zo heeft de WHO altijd gezegd dat 3 voet genoeg is (ongeveer 1 meter), en in de Verenigde Staten raadt de CDC het dubbele aan. "Met 1,5 meter zitten wij precies in het midden van de aanbevelingen van de WHO en het Amerikaanse CDC", aldus een woordvoerder van het RIVM.

Europa verlicht lockdown: dit mag weer in andere landen
Lees ook

Europa verlicht lockdown: dit mag weer in andere landen

De WHO was in de maanden januari en februari de meest relevante bron, omdat het virus voornamelijk in China rondging. In maart, toen het virus Nederland heeft bereikte, moesten ook de landelijke crisisteams en gezondheidsorganisatie zich melden. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde op 8 maart om 2 meter afstand te houden.

Geen meetlint

Toen een paar dagen later verregaande maatregelen nodig waren om verdere verspreiding in Nederland tegen te gaan, werd gekozen voor een andere lijn: de welbekende 1,5 meter. "Want enerzijds klonk het advies van de WHO 1 meter, en riep het OMT 2 meter", gaat de RIVM-woordvoerder op die situatie in. "Voor duidelijke communicatie, en omdat niet iedereen met een meetlint op zak loopt, adviseren we daarom om 2 armlengtes aan te houden. Dat is een praktische richtlijn die ongeveer op 1,5 meter neerkomt."

Maar niet overal in Europa houdt de bevolking 1,5 meter onderlinge afstand. Zo blijven de Zweden bijvoorbeeld 2 meter afstand van elkaar verwijderd, naar Amerikaans model dus.

Grote afstand, milde controle

"Die twee meter klinkt streng, maar in de praktijk is dat juist niet zo", vertelt verslaggever Eelco Hiltermann daarover. Hij bezocht het Scandinavische land om te kijken hoe de Zweedse aanpak van het coronavirus werkt. "Het is een aanbeveling. Er wordt minder streng op gehandhaafd dan bij ons."

Hiltermann zag in Zweden gezellig drukke terrassen. "Een groep van vijf of zes personen mag bijvoorbeeld aan dezelfde tafel zitten zonder onderlinge afstand. Maar de horeca-ondernemingen zijn wel verantwoordelijk voor de drukte in de zaak. En daarop wordt gecontroleerd."

Volgens hem luisteren de Zweden heel goed naar 'hun RIVM'. "De 2-meter regel is direct overgenomen van de Zweedse experts. Kennelijk is het hun inschatting dat dit de juiste strategie is."

Kleine afstand, strenge controle

Ook Oostenrijk wijkt af van de 'Nederlandse' 1,5 meter. In het Alpenland moet iedereen 1 meter onderlinge afstand bewaren. En daarmee lijkt Oostenrijk juist de WHO te volgen.

De handhaving op die ene meter gebeurt echter strikt. "Toen bondskanselier Kurz een paar dagen terug een afspraak buiten Wenen had, stonden er veel lokale politici en journalisten opeengepakt en zonder mondkapje rond de kanselier, zonder dat hij ingreep", schetst correspondent Jeroen Akkermans.

"Dat werd de kanselier kwalijk genomen. Hij kreeg het verwijt dat er zo met twee maten gemeten wordt."

Gesloten sportscholen en terrassen, daar hebben ze in Zweden niet mee te maken. Dat land voert al vanaf het begin van de coronacrisis een eigenzinnig beleid. In Zweden is geen lockdown. Dat levert veel vrijheid op voor de bevolking, maar ook relatief veel

Waarom hanteren verschillende landen dan verschillende afstanden? Voornamelijk omdat ieder land zijn eigen bron gebruikt, meent de woordvoerder van het RIVM.

'Geen wereldpolitie'

"Uiteindelijk zijn de WHO, het Amerikaanse CDC en het Europese ECDC allemaal betrouwbare bronnen. Linksom of rechtsom zal ieder land uiteindelijk een van deze grote spelers volgen. Er is geen wereldpolitie om het volgen van één van deze richtlijnen af te dwingen."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
WHORIVMcorona-updateCoronacrisis in NederlandCoronaboeteNederlandZwedenOostenrijk