Versoepeling lockdown

Europa verlicht lockdown: dit mag weer in andere landen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP.Europa verlicht lockdown: dit mag weer in andere landen
RTL

Premier Rutte en minister De Jonge maakten gisteren een hele rits versoepelingen van de intelligente lockdown bekend. In andere Europese landen zijn er al versoepelingen geweest of wordt erover gesproken. Dit is een overzicht van de versoepelingen in heel Europa.

Deze week konden Italianen en Spanjaarden bijvoorbeeld eindelijk weer naar buiten.

Italië

Italië had als eerste coronabrandhaard lang het hoogste aantal coronadoden van Europa. De lockdown om de verspreiding van het virus tegen te gaan werd ingesteld op 10 maart. Het werd de langste lockdown ter wereld. Pas afgelopen maandag stelde de Italiaanse regering versoepelingen in.

Opluchting in Italië: langste lockdown ter wereld langzaam versoepeld
Lees ook

Opluchting in Italië: langste lockdown ter wereld langzaam versoepeld

Italianen mogen nu weer naar buiten, bijvoorbeeld om familie te bezoeken. Daarnaast zijn fabrieken weer open en is de bouwsector weer begonnen met werken. Mensen mogen weer buiten sporten en restaurants hebben toestemming gekregen om afhaalgerechten te bereiden. Tot slot kunnen Italianen weer auto’s kopen bij een autodealer en er mogen tot vijftien mensen aanwezig zijn bij begrafenissen.

Toch is zeker nog niet alles mogelijk. In tegenstelling tot familieleden, mogen Italianen hun vrienden niet bezoeken. En je mag zonder goede reden niet naar een andere regio reizen. Binnen een regio reizen mag wel, maar je moet een mondkapje dragen als je voor het openbaar vervoer kiest. Ook in winkels is een mondkapje verplicht. De scholen blijven zeker tot september gesloten.

Verenigd Koninkrijk

De Britse regering stelde relatief laat een lockdown in. Restaurants en cafés bleven langer open dan in Nederland. Sinds 24 maart gelden er strenge regels, nadat het aantal doden en besmettingen snel toenam. Het Verenigd Koninkrijk is inmiddels zelfs de grootste coronabrandhaard van Europa, met ongeveer 400 doden meer dan Italië. Ook de Britse premier Boris Johnson werd ziek en moest behandeld worden op de intensive care.

De Britse premier Boris Johnson heeft het coronavirus. Dat heeft hij bekendgemaakt in een video op zijn Twitter-account. Hij vertoonde milde symptomen en na het nemen van een test bleek dat hij besmet is, vertelt hij.

Later vandaag geeft Johnson een persconferentie. Verwacht wordt dat hij daarin een versoepeling van de maatregelen aankondigt.

Duitsland

Gisteren kondigde de Duitse bondskanselier Angela Merkel al een hele hoop versoepelingen aan voor haar land. Winkels, horeca, scholen, sportscholen, hotels en markten mogen vanaf zaterdag weer open. Daarnaast zal het weer mogelijk zijn om verpleegtehuizen te bezoeken. Opvallend: Duitsland zal voorlopig als eerste en enige Europese land zijn voetbalcompetitie weer opstarten.

De versoepeling is het gevolg van druk vanuit verschillende Duitse deelstaten. Deelstaten met minder besmettingen eisten meer autonomie. Dat krijgen ze, want de zestien staten mogen zelf beslissen hoe en of het openbare leven weer op gang komt. Voorwaarde is dat er geen nieuwe piek van het aantal besmettingen komt.

Mondkapjes zijn bij onze oosterburen in winkels en het openbaar vervoer verplicht. Grote evenementen zijn tot zeker 31 augustus verboden.

België

Niet alleen onze oosterburen, maar ook onze zuiderburen presenteerden gisteren versoepelingen van de lockdown. Al blijven de regels vergeleken met Nederland en Duitsland streng.

Vanaf maandag gaan de winkels weer open, maar als je gaat winkelen moet je dat in je eentje doen. Daarbij mogen winkels per 10 vierkante meter maar één klant toelaten en die mag maximaal een half uur binnen zijn.

Sinds vorige week moet België eraan geloven: het dragen van een mondmasker is in het openbaar vervoer verplicht. Daarom is er een Nationale Naaiactie in het leven geroepen, een burgerinitiatief om je eigen mondmasker te maken. En de stoffen daarvoor

Vanaf zondag mogen Belgen weer bezoek ontvangen. Vier mensen mogen bij je aan de deur staan, maar bij elk bezoek moeten dat dezelfde vier mensen zijn. Eerder deze week kregen Belgen al de mogelijkheid om met maximaal drie personen buiten te gaan sporten of te wandelen.

Toch gaat niet alles in België open. Markten en scholen blijven dicht en ook sportwedstrijden zijn tot zeker 31 juli afgelast. De grens, ook die met Nederland, blijft tot 8 juni dicht voor niet-essentiële reizen.

Frankrijk

In tegenstelling tot Duitsland en België zitten de Fransen deze week sowieso nog in een volledige lockdown. Aanstaande maandag worden de regels pas versoepeld. De basisscholen en de kinderopvang gaan dan weer open, maar wel met maximaal 15 leerlingen per klas. Een week later volgen de lagere klassen van de middelbare school.

Ook de winkels en het openbaar vervoer starten maandag weer op. Wel is het verplicht om in de trein en bus een mondkapje te dragen. Grote winkelcentra blijven voorlopig gesloten. Wanneer Fransen hun huis willen verlaten hebben ze op dit moment een formulier nodig met de reden van vertrek. Dat verandert vanaf maandag. Vanaf dan is zo’n formulier niet meer verplicht.

Vanwege de versoepelingen raadt de Franse regering ouderen aan om zoveel mogelijk binnen te blijven. Wat er gebeurt met restaurants en cafés is nog onduidelijk. Naar verwachting beslist de regering dat op 20 mei. De Franse stranden blijven in ieder geval tot 2 juni gesloten.

Oostenrijk

Oostenrijk was het eerste land in Europa dat de lockdown afbouwde. Dat gebeurde al op 14 april. Toen stond de Oostenrijkse regering kleinere winkels toe om de deuren weer te openen. Sinds die datum heeft het land een hoop nieuwe versoepelingen aangekondigd.

Zo zijn de kappers intussen ook open en kunnen sommige sporten weer worden beoefend, zoals golf en tennis. Daarnaast zijn bijeenkomsten tot 10 personen toegestaan en de reisbeperkingen zijn opgeheven. Ook gaan scholen, restaurants en cafés weer open. Hotels openen de deuren vanaf 29 mei.

Het Oostenrijkse dorp Ischgl is één van de epicentra van de corona-uitbraak in Europa. De Vlaamse collega's van VTM gingen langs om te kijken hoe het zo uit de hand kon lopen in het populaire Oostenrijkse skioord.

De Oostenrijkers hebben dus al een tijdje versoepelingen en kunnen voorzichtig de effectend daarvan zien. De impact lijkt mee te vallen. De Oostenrijkse minister van Volksgezondheid maakte gisteren bekend dat de versoepeling niet heeft geleid tot een toename van het aantal coronabesmettingen.

Scandinavië

Ook Denemarken en Noorwegen waren snel met het afbouwen van de lockdown. Op 15 april konden Deense kinderen weer naar school en dat was het startsein voor een hele rits aan versoepelingen. De Noren mogen vanaf vandaag ook weer naar de bioscoop. Wel moeten ze zich dan houden aan de afstandsmaatregelen en er zijn niet meer dan 50 mensen tegelijk welkom.

Spanje

De zeer strenge lockdown-regels in Spanje worden langzaam weer afgebouwd. Het land is door de crisis zwaar getroffen en heeft de meeste vastgestelde coronabesmettingen van Europa. Na zes weken binnenblijven konden kinderen sinds 26 april een uur lang buitenspelen onder begeleiding van een volwassene. Sinds vorige week mogen ook mensen ouder dan 14 een paar uur per dag naar buiten om te sporten of te wandelen.

Na zeven weken lockdown mogen Spanjaarden weer een aantal uur per dag naar buiten om te sporten. Het zorgt gelijk voor enorme drukte in straten en parken.

Deze week kwamen daar nog een aantal versoepelingen bij. Restaurants mogen afhaalmaaltijden verkopen en kappers mogen op afspraak een beperkt aantal klanten ontvangen.

Op de Canarische Eilanden en de Balearen geldt een uitzonderingsregel. In tegenstelling tot de rest van het land mogen hotels, terrassen, winkels en musea open. De rest van Spanje volgt aanstaande maandag. De scholen blijven in ieder geval tot september gesloten.

Portugal & Griekenland

In tegenstelling tot de voorgaande landen, doorstaan Portugal en Griekenland de coronacrisis relatief goed. Het aantal doden en besmettingen is in beide landen door onder andere snel overheidsingrijpen beperkt gebleven. Voor beide landen reden om de maatregelen te versoepelen.

Zo is in beide landen het openbaar vervoer weer op gang gekomen en kappers zijn weer open. Maar het belangrijkste voor de landen is de toeristische sector. In Portugal gaan de restaurants en cafés op 18 mei weer open. Wanneer dat in Griekenland gebeurt is onduidelijk.

Nog belangrijker is wanneer de hotels open kunnen en vliegtickets weer kunnen worden geboekt. Het toerisme draagt in beide landen voor een groot deel bij aan de economie en ze hopen in de zomer hun slag te kunnen slaan. Landen als Italië en Spanje lijden zwaar onder de coronacrisis. Portugal en Griekenland hopen daarom dat toeristen deze zomer voor hun land kiezen.

Lees meer over
CoronavirusItaliëGroot-BrittanniëDuitslandBelgiëFrankrijkOostenrijkDenemarkenNoorwegenSpanjePortugalGriekenland