Nieuwe regels

Opluchting in Italië: langste lockdown ter wereld langzaam versoepeld

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© GettyOpluchting in Italië: langste lockdown ter wereld langzaam versoepeld
RTL

Italië maakt vandaag een einde aan de langste coronalockdown ter wereld. Het gaat om een voorzichtige eerste versoepeling. Na bijna twee maanden mogen mensen weer naar buiten en op bezoek bij familie. Ook gaan fabrieken weer open net als de bouwsector. Maar veel andere bedrijven blijven voorlopig nog dicht.

Italië-correspondent Eveline Rethmeier ging vandaag ook de straat op en zag het verschil met gisteren. "De lockdown is hier heel streng en zwaar geweest. Je kan de opluchting van de gezichten aflezen. Eindelijk weer naar buiten voor een wandeling in het park! Eindelijk weer heel langzaam terug naar de normaliteit."

Versoepeling

Een deel van de werknemers die verplicht thuiswerkte mag weer naar hun bedrijf. Er kan weer individueel buiten worden gesport en restaurants mogen afhaalmaaltijden gaan bereiden. Autodealers gaan open. En bij begrafenisdiensten mogen vijftien mensen aanwezig zijn.

"Het belangrijkste voor veel Italianen: ze mogen weer familie bezoeken", zegt Rethmeier. "De regel was dat je niet verder dan 200 meter buiten je huis mocht, behalve voor boodschappen en medische afspraken. Opvallend is dat Italianen wél verre neven mogen bezoeken, maar dat een bezoek aan vrienden er nog niet in zit. Die vallen niet onder de nieuwe regels."

Mondkapjes en afstand houden verplicht© Getty
Mondkapjes en afstand houden verplicht

Voorwaarden

De nieuw verworven vrijheid komt wel met voorwaarden. Zo moet iedereen in zijn eigen regio blijven. Alleen voor werk en noodgevallen mogen Italianen naar een ander gebied. Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer en in winkels. Verder moet iedereen één meter afstand houden. In Italië houden ze één meter aan en niet 1,5 zoals bij ons.

De versoepeling geldt lang niet voor alle sectoren. Scholen, kappers, fitnesszaken en de meeste winkels blijven voorlopig nog gesloten. Kerkdiensten en huwelijken zijn ook niet nog mogelijk. Uit protest verbrandde een ontwerper van bruidsjurken vorige week vrijdag zijn collectie.

Vooral in het zuiden is veel onbegrip. Daar heeft het coronavirus veel minder slachtoffers gemaakt, het is vooral het noorden van Italië dat zwaar is getroffen.

Verdere versoepeling

Mogelijk krijgen winkels en cafés half mei of anders begin juni wel weer toestemming om open te gaan. Maar sommige bedrijven vrezen dan al failliet te zijn. Bovendien zien horecaondernemingen de éénmetermaatregel niet zitten. Dan zou maar 30 procent van de zaak bezet zijn en dat is volgens velen niet rendabel te maken. Dan kunnen ze beter dichtblijven vinden ze.

Veel Italianen vinden de versoepeling niet ver genoeg gaan. Zoals deze deze kapper in Venetië.© Getty Images
Veel Italianen vinden de versoepeling niet ver genoeg gaan. Zoals deze deze kapper in Venetië.

Verwarring

Wat het ook niet duidelijker maakt is dat er grote regionale verschillen zijn. In sommige regio's mogen terrassen weer open, in de meeste niet. Er zijn regio's waar stranden opengaan voor wandelaars, elders ook voor badgasten en er zijn regio's waar de stranden gesloten blijven.

Terwijl in Europa de piek aan het dalen is, is het einde in Rusland wat betreft corona nog lang niet in zicht. Het dodenaantal stijgt snel en een opvallend groot deel daarvan werkt in de zorg. Hoeveel precies houden de autoriteiten het liefst geheim. Corr

Coronaslachtoffers Italië

Italië is na de Verenigde Staten het land met de meeste coronadoden. Het zijn er 28.884

In totaal zijn er per 4 mei 210.717 besmettingen geregistreerd, maar de groei vlakt nu wel heel snel af.

Lees meer over
CoronavirusItalië