Overleeft corona in zwemwater en zo ja, hoelang?

Door Evy van der Sanden··Aangepast:
© RTL NieuwsOverleeft corona in zwemwater en zo ja, hoelang?
Corona-update, stel je vraag

Als de temperaturen stijgen, wordt de verleiding groter om een duik te nemen. Of dat nu in een buitenplas is of in een zwembad. Maar is dat wel veilig, nu het coronavirus rondwaart?

Dat vroeg een aantal lezers zich af en die vraag beantwoorden we in de 60ste corona-update. Zo willen onder meer Franke, Lisette, Johan en Erwin weten of corona overleeft in zwembaden, mochten die weer opengaan. En hoe zit dat eigenlijk met stilstaand water, bijvoorbeeld in buitenplassen?

Moet ik mijn handen wassen met warm of koud water?
Lees ook

Moet ik mijn handen wassen met warm of koud water?

Dat corona in water kan voorkomen, weten we al. Zo meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eind maart dat het virus was aangetroffen in rioolwater.

Maar dat kwam doordat sommige coronapatiënten het virus in de ontlasting hebben. Die ontlasting komt via de toiletten in het riool terecht.

Zwemwater

Zwemwater is geen afvalwater en is daarmee een ander verhaal. Onderzoek naar corona in water bestaat nog niet, vertelt viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC. Hoe lang het virus overleeft in zwembaden of buitenplassen is dus niet duidelijk. 

Toch hoeven we niet bang te zijn voor verspreiding van het virus via het water, denkt De Jong. "Ik acht het heel erg onwaarschijnlijk dat het virus kan worden overgedragen via water. Stel dat je in het water niest en je hebt corona, dan wordt het virus meteen enorm verdund in die grote hoeveelheid water."

Daardoor zal de kans op besmetting nihil zijn, zegt hij. "Nog los van het feit dat we niet weten of virus überhaupt overdraagbaar is via water." De Jong voegt daar nog wel aan toe dat je natuurlijk sowieso thuis moet blijven als je niest.

Chloor

Bovendien, zegt De Jong, wordt in zwembaden chloor gebruikt voor desinfectie waar het virus ook niet tegen kan. 

Daarom vindt hij het onwaarschijnlijk dat jij corona zal krijgen door die ene duik in een zwemblad of buitenplas bij jou in de buurt. Er is wel één kanttekening: "Als het druk is in of om het zwembad is er natuurlijk wel een risico om het virus gewoon direct van anderen te krijgen als we geen afstand houden."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het RIVM zegt dat er tot dusver geen bewijs bestaat dat het virus zich via water verspreidt. Daarbij baseert het instituut zich op informatie van onder meer de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Fragiel omhulsel

Voor zover bekend is het coronavirus nog nooit levend aangetroffen in (afval)water. "Het coronavirus heeft een fragiel omhulsel en is daardoor minder stabiel in het milieu dan andere virussen zonder zo'n omhulsel", zegt het RIVM. Om een infectie bij mensen te kunnen veroorzaken, moet het omhulsel (envelop in vaktaal) onbeschadigd zijn.

De envelop wordt makkelijk beschadigd, zegt het RIVM, bijvoorbeeld door desinfectiemiddelen in het water van zwembaden.

"Ook bij zwembaden is de kans op overdracht van het virus het grootst tussen bezoekers onderling. Men dient zich te houden aan de algemeen geldende maatregelen. Voldoende afstand houden, handen wassen en zoveel mogelijk thuis blijven", adviseert het RIVM.

Lees meer over
corona-updateCoronavirusCovid-19Zwemmen