Bezorgde lerares in brief aan Rutte: 'Maar kinderen dragen coronavirus wel over'
Het besluit van het kabinet om scholen voorlopig niet te sluiten, is bij veel leerkrachten slecht gevallen. Een open brief van een basisschoollerares in het Gelderse Dieren is al meer dan 10.000 keer gedeeld. Ze heeft keelpijn, schrijft ze. "Maar geen zorgen meneer Rutte, ik ben er maandag weer."
Het besluit om scholen voorlopig niet te sluiten, werd gistermiddag genomen. Rutte begrijpt dat leerkrachten zich zorgen maken, maar sluiting van scholen zou maar weinig bijdragen aan de inspanningen om de verspreiding van het virus te beperken. Onder meer omdat kinderen geen belangrijke risicogroep vormen.
Volgens basisschoollerares Ellen ziet Rutte daarmee een belangrijk gevaar over het hoofd. Namelijk de verspreiding van het virus via de kinderen. "U zegt dat kinderen niet heel ziek worden. Dat is fijn, maar ze dragen het virus wel over. Op mijn collega wiens schoonmoeder door chemo geen weerstand heeft. Op die andere kleuter wiens moeder huisarts is. Op onze partners en familie die in ziekenhuizen werken. Ziet u dat dit mes aan twee kanten snijdt?"
Er is veel discussie over wie het virus kan overbrengen. Volgens sommige deskundigen zijn mensen pas besmettelijk als ze bepaalde symptomen hebben. Het virus wordt wordt dan bijvoorbeeld verspreid via hoesten. Anderen zeggen dat het virus ook wordt overgedragen zonder dat er duidelijke symptomen zijn. Dat betekent: afstand houden.
Weinig zieke kinderen
Viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC wijst erop dat er maar weinig kinderen met ernstige klachten worden gemeld als gevolg van het coronavirus. Hij spreekt van een andere situatie vergeleken bij griep. "Dan zie je juist ook veel jonge kinderen in het ziekenhuis."
Of leraren op school gevaar lopen, lijkt twijfelachtig. "De rol die kinderen hebben bij het overbrengen van het virus is eigenlijk niet bekend", zegt De Jong. "We weten wel dat als kinderen helemaal geen klachten hebben, de kans op het besmetten van anderen nihil is. En als ze wel klachten hebben, moeten ze thuisblijven van school.
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.
Keelpijn
Toch maakt Ellen zich zorgen. Als basisschool lerares is het onmogelijk om fysiek contact te vermijden, schrijft ze. "Hoe kan ik Jantje troosten zonder een arm om hem heen te slaan? Hoe leg ik ze uit dat ze niet mogen stoeien? Wat zeg ik tegen Saar als ze me doodmoe een knuffel komt geven? Niet doen Saar, want 'het virus'. Dat snappen ze niet, wel voelen ze zich afgewezen."
Ellen zegt bezorgd te zijn. "Ik heb keelpijn. Ik heb de tafels schoongemaakt, waar de kinderen hun neuzen, vingers, slijm, snot en gezicht aan afvegen. Maar geen zorgen meneer Rutte, ik ben er maandag weer. Om het virus te verspreiden. Oh nee, de economie draaiende te houden. Zie ik u dan? Of werkt u vanuit huis?"
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
In steeds meer Europese landen sluiten hun scholen hun deuren vanwege het coronavirus. In ongeveer een derde van de EU-landen zijn ze allemaal dicht, en in nog eens een derde in bepaalde regio’s. In de overige lidstaten, waaronder Nederland, is de situatie normaal.
Nieuwe coronamaatregelen
Deze maatregelen blijven van kracht tot en met 31 maart:
- Blijf thuis bij gezondheidsklachten, zoals verkoudheid, hoesten of koorts
- Evenementen met meer dan 100 bezoekers worden afgelast (ook alle eredivisiewedstrijden)
- Beperk bezoek aan ouderen en kwetsbaren
- Mensen worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken
- Kwetsbare mensen kunnen het openbaar vervoer beter mijden
- Scholen gaan niet dicht