'Scholen worstelen met maatregelen'

50.000 kinderen niet naar school door corona: 'Ik moet extra opletten'

Door Lisanne van Sadelhoff··Aangepast:
© ANP50.000 kinderen niet naar school door corona: 'Ik moet extra opletten'
RTL

Ondanks dat de scholen weer open zijn, gaat naar schatting 1 tot 2 procent van de leerlingen vanwege gezondheidsrisico's of corona-angst nog steeds niet naar school. Dat zijn zo'n 50.000 kinderen in Nederland. Scholen worstelen soms met maatregelen en thuisonderwijs.

De zoon van Cindy is 15 jaar, zit op het vmbo en hij heeft een dilemma. Hij wil heel graag weer naar school nu de vakantie voorbij is, maar hij wil ook niet het risico lopen dat hij Cindy met corona besmet. 

Cindy heeft namelijk een ernstig tekort aan vitamine D en kampt met de ziekte van bechterew (een reumatische ziekte met vervorming aan bekken en wervelkolom). "Ik moet extra opletten", vertelt Cindy aan RTL Nieuws. "Daarom bleef mijn zoon ook thuis in de laatste weken van vorig schooljaar, toen de scholen weer opengingen."

Maar hij begint nu aan zijn laatste jaar en heeft zijn klas gemist. "De school weet van onze situatie, maar er was niets geregeld waardoor mijn zoon makkelijker afstand kan houden van zijn klasgenootjes." Ook is er volgens Cindy geen apart thuiswerkprogramma. "We kregen te horen: kijk maar in online programma Magister, anders bel maar bij vragen."

Cindy's zoon is niet de enige

Naar schatting gaat 1 tot 2 procent van de leerlingen vanwege gezondheidsrisico's of angst voor corona nog niet fysiek naar school. Dat blijkt uit een recente peiling onder 1142 ouders die is uitgevoerd door de organisatie Ouders & Onderwijs. Ouders maken die keuze omdat een gezinslid in de risicogroep valt of omdat ze het risico op corona te groot vinden (zie kader). 

Kritiek op coronamaatregelen middelbare scholen: 'Dit kan zo niet'
Lees ook

Kritiek op coronamaatregelen middelbare scholen: 'Dit kan zo niet'

De organisatie zegt dat er een groot verschil is in hoe scholen met deze kinderen omgaan. "De ene school werkt goed mee en is creatief met thuisonderwijs of maatregelen zodat kinderen op een aangepaste wijze weer naar school kunnen", zegt woordvoerder Marieke Boon. "Maar er zijn ook scholen die ermee worstelen of die er geen energie in willen steken."

Zo geeft 19 procent van de ouders met een thuiszittend kind aan dat er geen thuisonderwijs wordt aangeboden. 

Niet één richtlijn

Moeder Cindy vraagt zich af: waarom is er niet één richtlijn voor dit soort kinderen?  

Claudia Verhoeven van de PO-Raad (primair onderwijs) stelt dat die verschillen er zijn omdat er veel maatwerk nodig is. "Het is aan de ouders, de arts en de school om samen te kijken hoe groot het risico is, en wat gedaan kan worden om het kind toch naar school te laten gaan." Dat is per school, per type onderwijs en per leerling weer anders, stelt ze. 

De cijfers 

  • 1 procent van de ouders geeft aan hun kind thuis te houden.
  • 28 procent daarvan doet dat omdat een gezinslid in de risicogroep valt;
  • 2 procent op advies van een behandelend arts; 
  • en 7 procent omdat ze het risico op corona te groot vinden.

Bron: Ouders & Onderwijs

Verzuim of niet?

Stel dat ouders bepalen ze hun kind vanwege corona thuishouden, maken ze zich dan schuldig aan leerplichtverzuim? 

"Er is besloten dat vanaf nu focus op klassikaal onderwijs ligt", zegt Stan Vermeer van de VO-raad (voortgezet onderwijs). Nu de scholen weer volledig open zijn, geldt ook de leerplicht weer volledig. Is een kind een bepaalde tijd niet op school geweest, dan moet de school dat melden en wordt de leerplichtambtenaar ingelicht.

Een kwetsbare leerling die wordt aangemeld bij de leerplichtambtenaar vanwege corona, wordt dan al snel benoemd als 'terecht geoorloofd verzuim'. Dat geldt ook voor leerlingen van wie een of meerdere gezinsleden tot de risicogroep behoren. Maar dan heb je het over risicogroepen die vaststaan. Wat als je daar net buiten valt?

Grijs gebied

"Geoorloofd afwezig zijn of niet, is soms grijs gebied", beaamt Vermeer (van de VO-raad). Neem nou ouders met corona-angst bijvoorbeeld. Wat doe je daarmee?

"Dan is het belangrijk dat de leerplichtambtenaar, de ouders, de school, het kind én de arts met elkaar in gesprek gaan." Want: de verzuimregels en de coronamaatregelen zijn niet allemaal vastgelegd in een protocol. 

Leuren

Cindy is er inmiddels uit gekomen met de school. Cindy's zoon mag nu buiten wachten tot de lessen beginnen, en kan dan op de gang een mondkapje op doen. Hij zit op een aparte plek in de klas en krijgt bovendien een aparte lunchplek voor speciale risicoleerlingen.

"Het is niet ideaal natuurlijk voor een kind, maar hij kan in elk geval weer naar school op een veilige manier", zegt Cindy. "Dat is het belangrijkste. Ik ben heel blij dat school het zo heeft opgepakt, uiteindelijk." 

Bezorgd... of niet

De meeste ouders - 61 procent - schatten het risico op coronabesmetting op school laag in. 11 procent maakt zich wel flinke tot ernstige zorgen en vindt het risico (te) groot.

Ook blijkt dat ouders van middelbare scholieren zich meer zorgen maken dan ouders van kinderen op de basisschool. Op de middelbare school ziet 44 procent van de ouders een risico op coronabesmetting op school, tegenover 29 procent van de ouders op de basisschool.

Bron: Ouders & Onderwijs