Remdesivir

Eerste medicijn voor ernstig zieke coronapatiënten goedgekeurd

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPEerste medicijn voor ernstig zieke coronapatiënten goedgekeurd
RTL

In de zoektocht naar een medicijn tegen het coronavirus is het eerste middel goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteiten. Als de Europese Commissie er ook mee akkoord gaat, kunnen artsen het medicijn gaan voorschrijven.

Het gaat om het middel remdesivir. Dat is een virusremmer die de aanmaak van nieuwe virusdeeltjes in het lichaam remt. Daardoor ontwikkelt de infectie zich minder snel.

Sneller herstel

Als de Europese Commissie het advies van de medicijnautoriteiten overneemt, kan het medicijn voorgeschreven worden aan coronapatiënten die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof nodig hebben. 

Door behandeling met remdesivir herstellen die patiënten gemiddeld vier dagen eerder en is de kans op overlijden kleiner, stelt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Werken deze medicijnen tegen corona? Ze worden (soms) wel gebruikt
Lees ook

Werken deze medicijnen tegen corona? Ze worden (soms) wel gebruikt

Over het middel is nog niet alles bekend, maar volgens het CBG wegen de positieve effecten op tegen de risico's. De meest voorkomende bijwerkingen zijn onder meer hoofdpijn, misselijkheid en (huid)uitslag. Of het middel ook een positieve werking heeft bij minder zieke coronapatiënten is nog niet bekend.

Eén jaar

Het medicijn is nu voor één jaar goedgekeurd. De fabrikant moet voor december dit jaar aanvullende onderzoeksresultaten en informatie over het productieproces aanleveren. Die gegevens worden dan bekeken en beoordeeld door de Europese medicijnautoriteiten. 

Zo'n voorwaardelijke goedkeuring wordt alleen gegeven als er geen betere behandeloptie is bij een ziekte met een ernstig ziekteverloop.

CBG-voorzitter Ton de Boer benadrukt dat er blijdschap is, maar dat we er nog niet zijn. "Remdesivir is namelijk niet hét medicijn dat je geneest van een corona-infectie. Daarom wordt wereldwijd nog steeds verder onderzoek gedaan naar mogelijke medicijnen en vaccins tegen corona."

Het medicijn werd oorspronkelijk ontwikkeld om de uitbraak van ebola tegen te gaan, maar dat leverde niet het gewenste effect op. In Nederland mocht het al wel voorgeschreven worden voor ernstig zieke patiënten in het ziekenhuis. De Europese Commissie beslist volgende week of remdesivir gebruikt mag worden voor coronapatiënten die met longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof krijgen.

Bevat moedermelk van vrouwen die besmet waren met het coronavirus antistoffen? En zo ja, kan uit die moedermelk dan een medicijn gemaakt worden voor kwetsbare groepen? Dat bekijken onderzoekers van het Amsterdam UMC.
Lees meer over
College ter Beoordeling van GeneesmiddelenCoronavirusCovid-19Vaccinatie