Kortere lontjes

Vakantie in de achtertuin: deze zomer nog meer burenruzies verwacht

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockVakantie in de achtertuin: deze zomer nog meer burenruzies verwacht
RTL

Kortere lontjes en meer irritaties: door de combinatie van mensen die thuiswerken en mensen die thuis vakantie vieren is deze zomer de kans op burenruzies groter dan normaal.

Dat meldt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Volgens eigen onderzoek van het centrum leidt een warme zomer sowieso meestal tot meer ruzies tussen buren. De meldingen van geluidsoverlast en klachten over barbecues, vuurkorven en dieren lopen op.  

Stijging overlastmeldingen

Als door de coronamaatregelen dan ook nog vaker thuis vakantie wordt gevierd, dan ligt een flinke stijging van het aantal overlastmeldingen in het verschiet.

Dat verwacht ook Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling en woonoverlast bij het CCV: "Je viert vakantie in je eigen achtertuin, met wat meer barbecues en rumoer", zegt zij. "Je buren genieten daar al snel wat minder van dan jij. Want zij moeten vaak werken terwijl jij vakantie viert. En dat kan ergernissen oproepen." 

Aan de bel trekken

Ze adviseert dan ook om komende zomer wat meer rekening met de buren te houden. En mocht je overhoop komen te liggen met je buren, trek dan snel aan de bel bij een bemiddelende instantie, zegt zij. Inmiddels biedt 85 procent van de gemeenten gratis buurtbemiddeling aan.

Klussende buren en schreeuwende kinderen: meer burenruzies in coronatijd
Lees ook

Klussende buren en schreeuwende kinderen: meer burenruzies in coronatijd

Twee kanten van de schutting

RTL Nieuws sprak onlangs met coördinator buurtbemiddeling Wendy Rademakers van de Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland. Zij pleit voor wederzijds begrip: "Aan twee kanten van de schutting zit een mens met een verhaal. We vullen soms voor de ander in waarom deze doet wat hij doet. En op basis daarvan ga je je op een bepaalde manier gedragen. Als je in gesprek gaat met elkaar kom je te weten hoe het echt zit. Soms kan je zo wederzijds begrip krijgen voor elkaar."

7 tips voor een goed gesprek met de buren:

  1. Praat niet met elkaar als u nog erg boos bent
  2. Praat met elkaar op een voor beide partijen geschikt moment en neem er de tijd voor.
  3. Geef duidelijk aan waar u precies last van heeft, waar en wanneer, en welke gevolgen dat voor u heeft.
  4. Kom niet zelf met de ‘beste’ oplossing maar geef de ander ook de ruimte om een oplossing te bedenken.
  5. Probeer rustig te blijven, ook als de ander boos wordt. De kans is groter dat de ander daardoor bedaart.
  6. Ga nooit dreigen: dat werkt averechts.
  7. Maak samen afspraken om de overlast in de toekomst te voorkomen. Als beide partijen bereid zijn iets toe te geven, bestaat de grootste kans op een oplossing.

Bron: Maatschappelijke dienstverlening Flevoland

Lees meer over
BurenruzieBuurtbemiddelingCoronavirus