Verschil per regio

Klussende buren en schreeuwende kinderen: meer burenruzies in coronatijd

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockKlussende buren en schreeuwende kinderen: meer burenruzies in coronatijd
RTL

Door de coronacrisis brengen meer mensen tijd thuis door dan normaal. En dat kan zorgen voor spanning met de buren, merkt ook Gerlinde. "Mijn buurman ergert zich aan mijn kinderen die spelen in de tuin. Ik merk dat ik nu mijn eigen huis ontvlucht, ik probeer zo min mogelijk thuis te zijn met de kinderen."

Gerlinde woont al een jaar samen met haar twee kinderen van vier en zes jaar oud in Dronten. Vanaf de eerste dag dat ze er kwam wonen had ze al geen klik met haar buurman. Maar nu iedereen door de coronamaatregelen vaker thuis zit dan normaal, wordt het nog moeilijker.

‘Kappen nu!’

"Een paar weken geleden was mijn dochter gevallen in de tuin. Ze begon natuurlijk hard te huilen, want ze had pijn. De buurman schreeuwde keihard 'kappen nu!' over de schutting. Natuurlijk probeer ik de geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken, maar kinderen maken nou eenmaal veel lawaai. Ik kan moeilijk ducttape over hun mond plakken."

Remy's familie verloor van corona: 'Nederland lijkt virus al bijna vergeten'
Lees ook

Remy's familie verloor van corona: 'Nederland lijkt virus al bijna vergeten'

Voor Gerlinde en haar kinderen hebben de spanningen met de buurman gevolgen voor hun levensstijl. "Ik krijg kippenvel als ik hem zie en hij geeft mij en mijn kinderen lelijke blikken. Ik probeer zoveel mogelijk weg te zijn met de kinderen. Dat vind ik heel jammer, ik heb bij wijze van spreken een hele speeltuin in mijn tuin staan."

Verschil per gemeente

Gerlinde en haar buurman zijn niet de enige buren in Nederland die meer onenigheden ervaren dan normaal. Al verschilt dit wel erg per regio, blijkt uit gegevens van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) op hun website.

Het aantal overlastmeldingen loopt in de ene gemeente op en in de andere niet, zo is ook te zien op deze site van de politie

Klussende buren

Zo merkt coördinator buurtbemiddeling Wendy Rademakers van de Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland dat het aantal meldingen van geluidsoverlast toeneemt in de omgeving van Dronten. Dit zijn bijvoorbeeld meldingen over klussende buren of spelende kinderen.

Wanneer er een melding wordt gedaan, wordt er gekeken of er bemiddeling nodig is. Dan gaat de bemiddelaar in gesprek met beide partijen, gevolgd door een bemiddelingsgesprek met beide buren tegelijkertijd. Buurtbemiddeling hoopt zo dat de buren meer begrip voor elkaar krijgen.

Wederzijds begrip

"Aan twee kanten van de schutting zit een mens met een verhaal. We vullen soms voor de ander in waarom deze doet wat hij doet. En op basis daarvan ga je je op een bepaalde manier gedragen. Als je in gesprek gaat met elkaar kom je te weten hoe het echt zit. Soms kan je zo wederzijds begrip krijgen voor elkaar", zegt Rademakers.

Maar zo makkelijk is dat niet, merkt ook Gerlinde. "Ik ontwijk mijn buurman zoveel mogelijk op straat. Ik ben nog nooit het gesprek met hem aangegaan omdat ik de band niet nog slechter wil maken."

7 tips voor een goed gesprek met de buren:

  1. Praat niet met elkaar als u nog erg boos bent
  2. Praat met elkaar op een voor beide partijen geschikt moment en neem er de tijd voor.
  3. Geef duidelijk aan waar u precies last van heeft, waar en wanneer, en welke gevolgen dat voor u heeft.
  4. Kom niet zelf met de ‘beste’ oplossing maar geef de ander ook de ruimte om een oplossing te bedenken.
  5. Probeer rustig te blijven, ook als de ander boos wordt. De kans is groter dat de ander daardoor bedaart.
  6. Ga nooit dreigen: dat werkt averechts.
  7. Maak samen afspraken om de overlast in de toekomst te voorkomen. Als beide partijen bereid zijn iets toe te geven, bestaat de grootste kans op een oplossing.

Bron: Maatschappelijke dienstverlening Flevoland

Maar Rademakers merkt ook dat sommige burenruzies juist opgelost worden. "We zitten allemaal thuis en hebben zorgen over werk en gezondheid. Ik merk ook dat problemen die al jaren spelen, juist nu opgelost worden. Dat komt puur door het besef: als mijn buurman ineens ziek wordt, wil ik best voor hem klaarstaan." 

Vermoedelijk zal het aantal meldingen van overlast toenemen in de zomer. Veel mensen zullen hun vakantie namelijk moeten vieren in eigen achtertuin.

Waarom zijn de regels voor binnen eigenlijk zo anders dan voor buiten?
Lees meer over
CoronavirusCoronacrisis in NederlandBurenruzieBuurtbemiddeling