Herrie

Hoor je dat (niet)? Stuk minder verkeerslawaai door coronavirus

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPHoor je dat (niet)? Stuk minder verkeerslawaai door coronavirus
RTL

Woon jij bij een drukke weg in de buurt? Dan is het je misschien wel opgevallen: het is een stuk stiller in Nederland sinds de coronacrisis is uitgebroken. Dat blijkt uit metingen van Sensornet op verzoek van de Nederlandse Stichting Geluidshinder. Vooral de verkeersherrie is een stuk minder dan aan het begin van het jaar.

Op de kaart

Sensornet heeft meetpunten door heel Nederland, op deze kaart wordt voor 19 punten het geluidsverschil getoond.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Volgens Sensornet is het gemiddelde geluidsniveau in Nederland zo'n drie decibel lager dan in januari, voor de corona-pandemie Nederland bereikte. Dat klinkt niet als veel, maar het is een halvering van het geluid. 

Het gaat dan om het gemiddelde van de hele dag. Op bepaalde momenten van de dag kan het verschil dus nog groter zijn. Of kleiner: als de buurman besluit dat thuisisolatie hét moment is om zijn gras eens uitgebreid te maaien of wat plankjes op te hangen, dan merk je natuurlijk weinig van de stilte.

Stil bij drukke wegen

Kijk je alleen naar verkeerslawaai, dan is het verschil nog een stuk groter, zegt Ron Maas van Sensornet. "Het verschil in verkeersgeluid is zo'n 6 à 7 decibel. Dat is echt een serieuze stap. Dat merken vooral mensen die in de buurt van grote wegen wonen."

Schone lucht, minder vluchten en knallende kijkcijfers: ook dit is de coronacrisis
Lees ook

Schone lucht, minder vluchten en knallende kijkcijfers: ook dit is de coronacrisis

Ook het vliegtuiggeluid is lager, doordat er een stuk minder vliegtuigen vliegen. Maar dat is minder makkelijk terug te zien in de cijfers, omdat die herrie enorm afhankelijk is van allerlei factoren, zoals de windrichting en de vliegroutes.

En dan maakt het ook nog uit wát je hoort. Maas: "Je hoort nu meer vogels, omdat die ongestoord kunnen fluiten. Dat is natuurlijk ook geluid, maar dat vinden mensen niet irritant." 

Het warme weer verleidde dagjesmensen niet om naar het strand van Scheveningen te gaan.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
GeluidshinderVerkeerLuchtvaart