Keti Koti

GroenLinks en D66: maak van 2023 herdenkingsjaar slavernij

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPGroenLinks en D66: maak van 2023 herdenkingsjaar slavernij
RTL

Vandaag is het Keti Koti, de dag waarop Nederland de afschaffing van de slavernij herdenkt. Als het aan GroenLinks en D66 ligt, staan we in 2023 een jaar lang stil bij het slavernijverleden van ons land.

In 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Nederland werd beëindigd. Formeel gebeurde dat op 1 juli 1863, maar tot 1873 voerden tot slaaf gemaakten nog werk uit op de plantages onder 'bijzonder toezicht' van de staat. 

Voorlichting en dialoog

GroenLinks en D66 pleiten voor een herdenkingsjaar met tentoonstellingen, voorstellingen, debatten en aandacht in onderwijs en media. "We kunnen dat jaar gebruiken voor extra voorlichting en dialoog over de zwarte bladzijde van de slavernijgeschiedenis", zegt Rob Jetten, fractievoorzitter van D66. "Maar ook over de vraag hoe die in onze samenleving doorwerkt op het gebied van racisme."

"Het is belangrijk om gezamenlijk de geschiedenis te erkennen", vult Jesse Klaver aan. "Om daarna weer samen aan een toekomst te kunnen bouwen." Volgens de fractievoorzitter van GroenLinks moet de aandacht voor de slavernij worden doorgetrokken naar het onderwijs.

Humphrey Lamurs overgrootmoeder was slaaf: 'Ze keek altijd somber'
Lees ook

Humphrey Lamurs overgrootmoeder was slaaf: 'Ze keek altijd somber'

Keti Koti, gebroken ketenen

Tijdens Keti Koti, Sranantongo voor gebroken ketenen, wordt het slavernijverleden herdacht en de afschaffing ervan gevierd.

Nederland was één van de laatste Europese landen met die afschaffing. In oktober 1862 kwam er een proclamatie 'aan de Slavenbevolking in de Kolonie Suriname'. "Op den 1n Julij 1863 zijt Gij vrij!", stond erin geschreven. Tot 1873 was er nog contractarbeid.

GroenLinks en D66 willen hun plan vandaag kenbaar maken tijdens het debat over racisme in de Tweede Kamer. De precieze inhoud van het herdenkingsjaar moet volgens de twee partijen worden overgelaten aan een 'brede coalitie' van instellingen en stichtingen die 'al jaren aandacht vragen voor het Nederlandse koloniale verleden. 

Herdenking Oosterpark

Vandaag vindt in het Oosterpark in Amsterdam de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij plaats. Door coronamaatregelen is er dit jaar geen publiek bij aanwezig. Onder meer burgemeester Femke Halsema, voorzitter van kenniscentrum NiNsee Linda Nooitmeer en minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) houden een toespraak.

Nederlandse bedrijven moeten opener zijn over hun geschiedenis en dan in het bijzonder over het slavernijverleden, zegt onderzoeker Karin Lurvink.
Lees meer over
Jesse KlaverRob JettenSlavernij