Activisten

De Kamer sprak over racisme: 'Goed dat er gepraat wordt, maar waar blijven de oplossingen?'

Door Wouter van Dijke··Aangepast:
© ANPDe Kamer sprak over racisme: 'Goed dat er gepraat wordt, maar waar blijven de oplossingen?'
RTL

Urenlang werd er gisteren in de Tweede Kamer gedebatteerd over racisme in Nederland. Eén van de uitkomsten is dat er in 2023 een herdenkingsjaar over slavernij wordt gehouden, maar het voorstel om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden van Nederland haalde het niet. Wat vonden anti-racisme-activisten van het debat?

"Het is sowieso al winst dat het onderwerp in de Tweede Kamer besproken is", vindt Devika Partiman. Zij is oprichter van Stem op een Vrouw en bestuurslid van Nederland Wordt Beter. "Dat is heel lang te weinig gebeurd."

Volgens Zaïre Krieger, één van de organisatoren van het Black Lives Matter-protest in Rotterdam, had zo'n debat veel eerder gehouden moeten worden. Ze is blij dat het nu toch gebeurt, maar stoorde zich aan het rommelige debat.

Onmogelijk in één debat te bespreken

Krieger: "Institutioneel racisme is een enorm breed probleem. Het is natuurlijk onmogelijk om dat in één debat helemaal te bespreken. Daardoor krijg je ruimte voor afleidingsmanoeuvres, waarbij partijen elkaar de hele tijd aanvallen, maar het uiteindelijk over heel weinig gaat. Om een effectief gesprek te houden moet je dat soort vetes en imagodingen loslaten."

Geen excuses, wel 'diepe spijt en berouw' van kabinet om slavenhandel
Lees ook

Geen excuses, wel 'diepe spijt en berouw' van kabinet om slavenhandel

Ook Amnesty International is teleurgesteld in het debat. Die organisatie riep het kabinet van tevoren op om met concrete maatregelen te komen. Woordvoerder Emile Affolter: "Het is goed dat een aantal onderwerpen nu besproken is, maar het lukt de Kamer maar niet om met maatregelen te komen.

En dat terwijl er zo veel mensen zijn die zich hier zorgen over maken. Het is niet dat de oplossingen er niet zijn, wij dragen ze al jaren aan. Dan heeft het toch met politieke onwil te maken."

Waarom op deze dag?

Ook de timing van het debat was onhandig, vindt Devika Partiman. Dat werd namelijk op 1 juli gehouden: de datum van Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt gevierd. Partiman: "Die dag is voor veel mensen heel belangrijk. Zij nemen bijvoorbeeld vrij om Keti Koti te vieren, stil te staan bij de slavernij en de herdenking te bekijken."

Het Kamerdebat overschaduwde de feestdag, vindt Partiman. "Dat het voorstel om excuses te maken voor het slavernijverleden juist op die dag is weggestemd, is extra pijnlijk. Het voelt als een extra symbool van onwil. Had dat debat niet een dag later gehouden kunnen worden?"

'Politici weten niet waar ze het over hebben'

"De partijen willen laten zien dat zij racisme begrijpen en het probleem erkennen, maar het ging nauwelijks over oplossingen", zegt Partiman. "Je merkt dat het onderwerp voor veel politici nieuw is, dat zij zich er niet in thuis voelen. Alleen al aan het feit dat 'Keti Koti' steeds verkeerd werd uitgesproken. Dan voelen die politici zich ook niet capabel om met concrete oplossingen te komen."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Ook volgens Krieger wreekt het gebrek aan zwarte Kamerleden zich: "Al die partijen weten niet waar ze het over hebben. De Tweede Kamer is compleet wit. Daardoor wordt er steeds óver een groep mensen gepraat, maar er is niemand die namens die groep kan spreken. Dan krijg je dus een heel onhandig debat. Je hebt mensen nodig die vanuit hun eigen ervaringen kunnen spreken."

Een soort huiswerk

Partiman. "Een logische volgende stap is om bij de volgende verkiezingen meer mensen van kleur op de lijst te zetten. Het helpt als je mensen in je partij hebt die de problemen echt begrijpen, en voor wie het niet een soort huiswerk is."

"Juist dat de kamer zo wit is, is onderdeel van institutioneel racisme", zegt Krieger. "Je moet het dus ook institutioneel aanpakken. Niet in één debat, maar als onderdeel van elk onderwerp waar je over praat. Bijvoorbeeld de huizenmarkt, de politie of de arbeidsmarkt."

Lees meer over
Amnesty InternationalTweede KamerRacismeBlackLivesMatterDiscriminatieNederlandse politiek