Dit is waarom Trump het coronavirus ineens serieus neemt
Het coronavirus verdwijnt snel en de maatregelen kunnen weer versoepeld worden. Dat was maandenlang de opvatting van Donald Trump. Maar nu zegt de president ineens dat de pandemie waarschijnlijk nog erger wordt en het slim is om een mondkapje te dragen. Gezond verstand, zegt hij. Vijf vragen over de plotselinge draai van de Amerikaanse president.
1. Waarom slaat Trump een andere toon aan?
De afgelopen maanden heeft Trump het over veel andere dingen gehad dan de coronacrisis. Hij wilde graag een positief verhaal houden en de economie er weer bovenop helpen. Maar elke dag zijn er in de VS meer besmettingen en mensen maken zich grote zorgen.
"Trump wordt hier op afgerekend", zegt correspondent Erik Mouthaan. In de peilingen staat hij op verlies. Hij heeft een achterstand van ongeveer 9 procent op de democratische presidentskandidaat Joe Biden. Het Witte Huis heeft daarom tegen Trump gezegd dat hij weer over het coronavirus moet gaan communiceren, wil hij de verkiezingen in november winnen.
2. Nu zegt hij dat het slim is een mondkapje te dragen, terwijl hij daar eerder het nut niet van inzag. Geloven de Amerikanen hem nog?
Er is altijd een trouwe achterban van Trump die alles gelooft wat hij zegt. Veel Republikeinse staten zoals Arizona en Texas hebben nu zwaar te lijden onder de coronacrisis, vertelt Mouthaan.
"Eerder hoorden ze dat het allemaal wel meeviel met het virus en een mondkapje geen zin had, nu zijn er 140.000 Amerikanen overleden." In Arizona en Texas was altijd veel steun voor Trump, maar nu zie je dat die inwoners zijn eerdere aanpak verkeerd vinden. Met deze nuchtere toon probeert Trump deze mensen weer achter zich te krijgen.
3. Gaat Trump nu nog wel door met zijn grote verkiezingsbijeenkomsten?
De verkiezingsrally's, waarbij Trump op verschillende plekken in het land zijn achterban toespreekt, zijn altijd heel belangrijk voor hem. "Maar in coronatijd werkt het gewoon niet", zegt Mouthaan.
Na zijn eerste rally in Oklahoma nam het aantal besmettingen in die staat toe. Mensen komen niet opdagen en lokale bestuurders zijn tegen zulke massabijeenkomsten. "Daarom hoopt hij nu weer met persconferenties in the picture te komen." Er blijkt in elk geval behoefte te zijn aan zulke persconferenties, want de kijkcijfers van die van gisteravond waren goed.
4. Nu zijn er dus weer dagelijks persconferenties. Wat kunnen we daarvan verwachten?
De dagelijkse persconferenties stopten in april, nadat Trump opmerkelijke uitspraken had gedaan. Bijvoorbeeld dat je het coronavirus kon stoppen door bleekmiddel te injecteren.
Hij zegt regelmatig onvoorspelbare dingen, dus dat hij nu een serieuze toon aanslaat wil volgens Mouthaan niet zeggen dat hij nu een volledig nieuwe weg in is geslagen. "Vaak leest hij zijn speech op en draait hij zich om en roept iets totaal anders." Deze toon kan dus van korte duur zijn.
5. Kan Trump met deze aanpak zijn achterstand nog inhalen?
Het is de vraag of het niet te laat komt, zegt Erik Mouthaan. Het vertrouwen neemt steeds verder af. Nog maar 42 procent van de Amerikanen steunt de president. "De coronacrisis is een molensteen om de nek van Trump."
Als veel Amerikanen vinden dat hij niet competent met deze crisis is omgegaan, dan zal een herverkiezing moeilijk worden. "Maar we hebben nog drie maanden te gaan. In die tijd kan nog een hoop veranderen."