Aanval op Spitsbergen

Eigenaresse camping Spitsbergen: 'Onwerkelijk dat Job is gedood door een ijsbeer'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© Icepeople/ReutersEigenaresse camping Spitsbergen: 'Onwerkelijk dat Job is gedood door een ijsbeer'
RTL

De Nederlandse eigenaresse van de camping op Spitsbergen waar een ijsbeer de 39-jarige Job uit Amsterdam doodde, is enorm aangeslagen. "Job was de campingbeheerder en regelde alles. Toen ik vanochtend hoorde dat hij was gedood door een ijsbeer kon ik het niet geloven. IJsberen komen al 44 jaar niet op onze camping."

Gids en expeditieleider Michelle van Dijk kocht in 2007 de camping op Spitsbergen in het plaatsje Longyearbyen. Vanwege de coronauitbraak zit ze nu in Nederland, maar ze had elke dag contact met Job. Hij was wel op Spitsbergen, als campingbeheerder regelde hij er alles. 

Job werd vannacht in zijn tent aangevallen door een ijsbeer. Hij stierf aan zijn verwondingen. Op het moment van de aanval waren er volgens Van Dijk zo'n zes mensen op de camping, veelal onderzoekers. 

Telefoontje van Noorse politie

Vanochtend vroeg hoorde de campingeigenaresse het vreselijke nieuws via een telefoontje van de Noorse politie. "De politie vertelde me dat Job door een ijsbeer was aangevallen. Wat er precies is gebeurd, kon de politie nog niet vertellen. Er is een onderzoek gestart. Ik moet het meeste ook uit Noorse media vernemen."

"We zijn enorm overvallen door dit bericht. Er zijn geen woorden voor", zegt ze tegen RTL Nieuws. 

IJsberen steeds gevaarlijker: 'Ze zijn niet bang meer van mensen'
Lees ook

IJsberen steeds gevaarlijker: 'Ze zijn niet bang meer van mensen'

Op Spitsbergen wonen zo'n 3000 mensen en 1000 ijsberen. Job is het eerste dodelijke slachtoffer in negen jaar. Michelle geeft zelf poolexpedities. Ze komt al jaren elke zomer in Spitsbergen en kocht in 2007 de camping.

Ze vertelt dat er de afgelopen 44 jaar, zolang bestaat de camping, geen ijsbeer op het terrein is geweest. "Ook daarom was ik zo overvallen door het nieuws. De dieren zitten vooral op de fjorden. Als ijsberen in de bewoonde wereld komen, worden ze verjaagd. Daarvoor worden ook helikopters ingezet", zegt Michelle.

'IJsberen niet meer bang'

IJsberen in het noordpoolgebied worden de laatste jaren steeds gevaarlijker. Dat merkt poolonderzoeker Maarten Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen tijdens zijn jaarlijkse poolexpedities.  

Hij brengt elk jaar enkele maanden door op Spitsbergen en komt jaar op jaar meer ijsberen tegen. Dat komt niet per se omdat de ijsberenpopulatie zo sterk is toegenomen, maar omdat de dieren steeds minder bang zijn van mensen en dichterbij durven te komen.

Het probleem wordt daardoor met het jaar groter en dat is ernstig, legt Loonen uit. "Op de plek waar ik werk is het probleem de afgelopen vier jaar steeds toegenomen. Een collega die onderzoek in de wildernis doet, merkte het tien jaar geleden al dat ze steeds dichterbij komen. Wij zitten in een dorp, daar heeft het even geduurd, maar daar merken wij het nu ook. IJsberen proberen nu door het dorp heen te trekken, waar ze vroeger om het dorp heen gingen."

De eigenaresse heeft begrepen dat de autoriteiten de betreffende ijsbeer al een paar dagen in het vizier hadden. "Blijkbaar kon het dier toch toeslaan. En als een ijsbeer je aanvalt, ben je kansloos. Job had ook de lokale gidsopleiding gevolgd en wist alles van ijsberen. Maar ze eten alles wat leeft, ook mensen."

Vriendschap

Van Dijk ontmoette Job zestien jaar geleden in Den Haag. Er groeide een mooie vriendschap uit de ontmoeting. "We hebben altijd contact gehouden." 

Ze omschrijft Job als een heel warm en geliefd persoon. "Iedereen die hem kende was dol op hem. Hij hield ontzettend van de natuur en vond het heerlijk om met de camping bezig te zijn. We zullen hem vreselijk missen."

Michelle heeft vandaag kort contact gehad met zijn familie. "Iedereen is aangeslagen. We hebben allemaal tijd nodig om dit verdriet te verwerken."

Volgens onderzoekers is de ijsbeer in 2100 volledig uitgestorven, als we geen drastische maatregelen nemen.
Lees meer over
IJsbeerNatuurijsLink in bioNoorwegen