'Onduidelijkheid bij scholen over handelen bij coronabesmetting'
Voor veel scholen is het nog altijd onduidelijk wat er precies moet gebeuren bij besmettingen met het coronavirus in de klas. Het vormt een probleem nu het aantal positieve gevallen in klaslokalen in rap tempo toeneemt.
In het geval van een besmetting moeten scholen die melden aan de GGD, maar het zou vervolgens ontbreken aan een eenduidig beleid.
'Verschillend gereageerd'
"Je ziet nu dat er verschillend wordt gereageerd op gelijke situaties", zegt Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders, in De Telegraaf. "Maar omdat iedere school anders is, moet er natuurlijk wel ruimte blijven voor de GGD om de juiste keuzes te maken."
Zo gaan bij de ene school de deuren bij een besmetting op slot, en mogen de kinderen op een andere locatie in eenzelfde situatie de volgende dag weer naar het klaslokaal.
Volgens het Scholenmeldpunt, dat positieve gevallen registreert, zijn er in de laatste vier weken zeker op 130 scholen besmettingen vastgesteld. In sommige gemeenten gaat het om een van de vijf scholen. Volgens het meldpunt is de gemeente De Bilt koploper met 22 procent van de scholen.
Topje van de ijsberg
Het is slechts het topje van de ijsberg dat in beeld is, denkt het Scholenmeldpunt. Scholen zijn namelijk verplicht om besmettingen alleen bij de GGD te melden. "Het aantal besmettingen is de afgelopen weken zo snel opgelopen, dat het haast niet meer bij te houden is", zegt een woordvoerder. "Er is echt reden tot zorg."
Ook het trage testen van docenten is de schoolbestuurders een doorn in het oog. Soms zijn leraren met een snotneus een week uitgeschakeld. Van Haren: "En doordat we moeilijk aan vervangers komen, moet je soms noodgedwongen kinderen naar huis sturen."