Coronasneltesten betrouwbaar: 'Doorbraak in testbeleid'
Goed nieuws over de coronasneltesten. De eerste twee van vijf testen die in Nederland onderzocht worden op hun betrouwbaarheid, zijn gevalideerd.
Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid na berichtgeving van de NOS.
Minister enthousiast
Minister De Jonge van Volksgezondheid maakt het nieuws vandaag bekend bij een werkbezoek aan het Amphia Ziekenhuis in Breda. Daar is een van de beide testen de afgelopen tijd gevalideerd. De andere werd betrouwbaar geacht na onderzoek in het UMC Utrecht.
De sneltesten hebben een kwartier nodig om te vertellen of iemand besmet is met het coronavirus.
De Jonge is enthousiast over de resultaten. Volgens de minister kan deze test onder andere gebruikt gaan worden in snelteststraat voor mensen in het onderwijs of de zorg 'maar ook in andere vitale beroepen'.
Ook zou de test gebruikt kunnen worden voor mensen die positief naar voren komen uit de bron- en contactonderzoeken of voor gebruikers van de corona-app.
Als aanvulling op normale testen
"Je moet telkens goed kijken hoe je zo'n sneltest het best kunt inzetten als aanvulling op de normale testen van de GGD. Precies dat gaan we de komende weken uitzoeken om vervolgens te beslissen hoe we de testen definitief gaan inzetten."
Jan Kluytmans, hoogleraar en hoofd medische microbiologie in het Amphia Ziekenhuis zegt tegen de NOS dat dit 'een doorbraak' gaat betekenen in het testbeleid. De resultaten zijn bemoedigend, vindt hij. "Ik had niet durven hopen dat het zo goed zou werken. Dit kan de zaak echt volledig veranderen."
Kluytmans deed onlangs zelf ook zo'n sneltest en verstuurde vervolgens deze tweet:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.