Onverwachts besluit

Rusland wil niet verder praten over MH17: 'Nederland niet geïnteresseerd in waarheid'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL Nieuws/Koen de RegtRusland wil niet verder praten over MH17: 'Nederland niet geïnteresseerd in waarheid'
RTL

Rusland wil niet verder met Nederland en Australië in gesprek over de aansprakelijkheid voor het neerhalen van vlucht MH17. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het zinloos om het overleg voort te zetten. De twee gesprekspartners zijn volgens Moskou niet geïnteresseerd in de waarheid.

Bij de ramp met het Malaysia Airlines-toestel op 17 juli 2014 kwamen 298 passagiers om het leven onder wie 196 Nederlanders.

Nederland en Australië hebben Rusland in mei 2018 officieel aansprakelijk gesteld voor het neerhalen van vlucht MH17. De twee landen nodigden Rusland uit om te praten over de aansprakelijkheid en zodoende tot een oplossing te komen. Rusland ging daarin mee, maar trekt nu de stekker eruit.

Nabestaande Ria blogt over MH17-proces: 'Ik wil niet huilen, nu niet'
Lees ook

Nabestaande Ria blogt over MH17-proces: 'Ik wil niet huilen, nu niet'

"Dit had Den Haag niet verwacht, want Nederland zag de afgelopen maanden nog 'perspectief', omdat er nog werd gesproken tussen de drie landen", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

Redelijk abrupt

"De precieze stand van zaken van de gesprekken is geheim, maar men zat zeker nog niet in de eindfase. Door corona waren de gesprekken wel vertraagd, want fysieke ontmoetingen tussen Russische, Nederlandse en Australische delegaties waren onmogelijk."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het afbreken door Rusland komt redelijk abrupt, want voor de zomer liet Rusland nog weten dat ze graag de gesprekken zouden voortzetten via een videoverbinding.  

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken laat via een officiële reactie via Twitter weten dat hij het besluit van Rusland zeer betreurt: "Het is in het bijzonder pijnlijk voor de nabestaanden dat Rusland het laat afweten."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De discussie over de aansprakelijkheid staat los van het strafrechtelijk onderzoek door het internationale onderzoeksteam, het Joint Investigation Team. Het JIT hoopt de daders te veroordelen in een rechtszaak in Nederland.

Naar de rechter

In een aansprakelijkheidsprocedure tussen landen wordt als voorwaarde gesteld dat landen eerst via gesprekken proberen tot een oplossing te komen. Nu de gesprekken zijn mislukt, kunnen Nederland en Australië naar een internationale rechter stappen.

Nederland heeft zich al aangesloten bij een procedure van nabestaanden, bij het Europees Hof van de Rechten van de Mens in Straatsburg. Een andere logische optie is om te proberen Rusland aan te klagen voor het schenden van ICAO-afspraken. ICAO is de VN-organisatie voor burgerluchtvaart.

Beelden van de laatste herdenking eerder dit jaar
Lees meer over
Vladimir PoetinMH17MH17-procesNederlandAustraliëRusland