Turkse president Erdogan doet aangifte tegen Wilders om spotprent

De Turkse president Erdogan heeft via zijn advocaat Huseyin Aydin een klacht ingediend tegen Geert Wilders van de PVV. Wilders zou met de publicatie van een spotprent van Erdogan het Turkse staatshoofd hebben beledigd.
De advocaat heeft de aangifte ingediend bij de officier van justitie in Ankara, meldt persbureau Anadolu.
Wilders deelde op 24 oktober via Twitter een spotprent. Daarop staat Erdogan afgebeeld met op zijn hoofd een bom met een brandend lont. Hij verwijst daarmee naar de omstreden Mohammed-cartoon van de Deense tekenaar Kurt Westergaard. Wilders schreef de tekst 'terrorist' bij zijn tweet.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Geert Wilders reageerde snel via Twitter op het nieuws over de aangifte. "Dus de man die mij een fascist noemt en eerder heel Nederland fascistisch en een overblijfsel van het nazisme noemde gaat nu aangifte tegen mij doen? De wereld op zijn kop. Loser!"
Daadkracht tonen
Wilders deelt regelmatig plaagstootjes uit in de richting van de Turkse leider. "Maar specifiek deze tweet vindt Erdogan beledigend en daarom heeft de president besloten om aangifte te doen in Ankara", zegt correspondent Olaf Koens.
Volgens Koens wil Erdogan hiermee laten zien dat hij opkomt voor belangen van moslims. "Hij wil daadkracht tonen, laten zien dat hij wat durft te zeggen tegen Wilders. Hij zet zichzelf neer als iemand die niet zomaar over zich heen laat lopen."
Dat komt hem politiek gezien goed uit, legt de correspondent uit. "Er is grote onvrede over de manier waarop moslims behandeld worden, over nieuw beleid van de Franse president Macron, en wat Wilders doet staat in het verlengde daarvan. Bovendien leidt dit de aandacht af van andere problemen waar Turkije mee te kampen heeft."
Koens verwacht dat de aangifte in behandeling wordt genomen. "De uitkomst staat eigenlijk ook wel vast: de rechter zal Erdogan gelijk geven. Dit is weer iets dat de komende tijd de nieuwsagenda's zal domineren. En dat komt Erdogan goed uit."
Strafbaar
Het beledigen van de president is al sinds 1926 strafbaar in Turkije, maar de meeste klachten zijn de afgelopen zes jaren onder Erdogan ingediend.
Volgens Turkse media was vorig jaar een recordjaar met 36.000 strafrechtelijke onderzoeken naar vermeende beledigingen van het staatshoofd. De maximale straf wegens dit delict is vier jaar cel.