Staren naar je gezicht

Aan de botox door thuiswerken: 'Ik kan mijn eigen kop niet meer zien'

Door Agnes de Goede··Aangepast:
Aan de botox door thuiswerken: 'Ik kan mijn eigen kop niet meer zien'
RTL

Sinds het zoom-tijdperk zitten we uren naar onszelf te staren tijdens online vergaderingen. En die 'zoom-face' bevalt lang niet altijd. Cosmetisch artsen zien een groeiende vraag naar botox- en fillersbehandelingen in de strijd tegen hamsterwangen of rimpels, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. "We gunnen onszelf in deze tijden een extraatje."

De 53-jarige Annette (hele naam is bekend bij de redactie) werkt al maanden thuis vanwege corona en zit veel in online meetings. Toegegeven; dan zit je al snel de hele tijd naar jezelf te staren.

"En nee, dan werd ik niet blij", zegt Annette. "Ik vond dat ik een negatieve uitstraling had terwijl ik met mijn collega's aan het praten was en dat terwijl ik juist een heel optimistisch mens ben."

Beste versie van mezelf

Annette wilde iets met dat nare gevoel doen. "Ik wil de beste versie van mezelf."  Ze klopte aan bij cosmetisch arts Olga Liplavk van de Mozart Kliniek in Bussum. "Die negatieve uitstraling kwam volgens mijn arts door een frons in mijn voorhoofd en hangende mondhoeken. Vooral die slappe kaak vond ik heel erg."

Annette kreeg botox en fillers. "De mondhoeken en frons in mijn gezicht zijn met botox behandeld en mijn jukbeenderen met fillers. Ik kreeg weer een open en uitgerust gezicht. Dolblij, ben ik er mee. Het is het geld waard."

Cosmetisch arts Olga ziet veel meer mensen die iets aan hun zoom-face willen doen.© Eigen foto
Cosmetisch arts Olga ziet veel meer mensen die iets aan hun zoom-face willen doen.

Booming

Annette is geen uitzondering. Bijna dagelijks ziet cosmetisch arts Olga Liplavk mensen die klaar zijn met hun vermoeide of chagrijnige 'zoom-face'. "De aanvragen zijn sinds corona booming", zegt Liplavk.

Het gaat vooral om de uitstraling, zegt de cosmetisch arts. "Mensen vinden een boze of vermoeide uitstraling niet passen bij de boodschap die ze willen uitstralen. Dat willen ze veranderen. We zetten niet zomaar een spuit. Het moet functioneel zijn. Maatwerk is essentieel."

Thuis herstellen

De New York Times signaleerde deze zomer al een groeiende vraag aan cosmetische behandelingen in het zoomtijdperk. Omdat we door corona veel thuis zitten, kunnen we meteen herstellen. Niemand die het ziet.

De Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde heeft nog geen harde cijfers, maar bevestigt het beeld dat de vraag groeit naar een lichamelijke upgrade, ook in ons land. 

Duwtje in de rug

"Mensen doen gemiddeld twee jaar over een besluit of ze een botoxbehandeling willen. Deze periode kan dat duwtje in de rug zijn", zegt voorzitter en cosmetisch ars Catharina Meijer van de landelijke vereniging.

"Doordat je de hele tijd naar jezelf zit te staren en die groef of hangende hamsterwangen op blijven vallen, staat een nieuwe groep op die daadwerkelijk iets  laat doen. We kunnen nu ook niet op vakantie of uit eten, dus gunnen we onszelf dit extraatje." 

Een vrouw krijgt een botoxbehandeling.
Een vrouw krijgt een botoxbehandeling.

In de lift

Vooral de botox- en fillersbehandelingen zitten in de lift. Botoxbehandelingen zijn er vanaf 125 euro. Met de prikken worden de spieren platgelegd en wordt de huid erom heen strakker. Fillers (vulmiddelen om de huid te verstevigen en het gezicht te liften) zijn duurder: je bent al snel 500 euro kwijt.

Catharina Meijer is oprichter van DermaClinic en heeft vestigingen door het hele land, onder andere in Utrecht, Den Haag, Groningen, Den Bosch. "We zien dat het vanwege de gedeeltelijke lockdown minder druk is omdat bestaande klanten een bezoekje nu liever even uitstellen. Maar we zien ook nieuwe mensen die vanwege het online vergaderen iets willen doen aan de vermoeidheid of die vervelende frons."

Geen vakantie, maar botox

Het zijn bijna allemaal vrouwen, veelal tussen de 25 en 55 jaar, zegt cosmetisch arts en onderzoeker Tom Decates. "Een enkele keer heb ik mannen in mijn stoel liggen."

Het aanpakken van de frons is het populairst, zegt Decates. "Omdat je tijdens het zoomen snel zit te knijpen en fronsen, valt-ie het meest op. Betere belichting kan al een hoop doen. Maar voor 225 euro is je frons weg. Mensen voelen zich na de behandeling een ander mens." 

Kaaklijn

Collega-cosmetisch arts Joost Kroon uit Amsterdam ziet in zijn praktijk vooral een toename aan fillers. "Ik hoor hier veel mensen klagen: 'Ik heb geen kaaklijn meer tijdens mijn zoomvergaderingen en zie er niet uit'. Doordat mensen naar voren zitten en zichzelf van onder zien, wordt hun kaaklijn minder strak".

Kroon vervolgt: "Binnen een half uur kunnen wij een behandeling geven en lopen mensen weer met een natuurlijke kaaklijn naar buiten. Mensen gunnen zichzelf dit in deze tijd."

Open blik

Of het niet zonde is om gif in je lijf te spuiten tegen wat rimpels? Onzin, vindt Kroon. "Fillers en botox die ik gebruik zijn natuurlijke vulmiddelen, bestaande uit lichaamseigen stoffen. Het is hartstikke veilig."

Annette had ook geen bijwerkingen van haar botox en fillers. Ze heeft geen seconde spijt van haar behandelingen. "Ik heb weer een open blik en zie er uit zoals ik me voel: optimistisch en opgewekt. Dolblij met de keuze. Over een paar maanden ga ik weer terug."

Wat doen botox en fillers?

Botox is zowel de afkorting als de merknaam voor botuline toxine. De bacterie Clostridium botulinum blokkeert de prikkeloverdracht van de zenuwen naar de spieren, waardoor spieren verslappen. Fronsrimpels en kraaienpootjes verdwijnen na een botoxinjectie. Niet voor goed, na een paar maanden is het vaak weer uitgewerkt.

Fillers: Fillers worden gebruikt om rimpels op te vullen en volume te geven aan bijvoorbeeld de lippen, ingevallen wangen. De filler wordt via een kleine injectienaald onder de huid gebracht, op de plek waar meer volume gewenst is. Zo kan er extra volume gegeven worden aan de lippen, maar ook aan bijvoorbeeld ingevallen wangen of slapen. Vaak wordt hyaluronzuur gebruikt, een biologisch afbreekbaar product dat van nature in ons lichaam voorkomt.

Zorgen om tijdelijke fillers. In deze video leggen we uit hoe ze werken.
Lees meer over
Botox