'Geef slachtoffer huiselijk geweld betaald verlof om te vluchten'
Een ander huis, een nieuwe school voor de kinderen: slachtoffers van huiselijk geweld die willen vluchten moeten vaak veel zaken regelen. Dat kost tijd en betekent soms een te hoge drempel om daadwerkelijk die stap te durven zetten. PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul stelt voor om slachtoffers tien dagen betaald verlof te geven, om het makkelijker te maken uit een gewelddadige relatie te vluchten.
Van den Hul was zelf ook slachtoffer van huiselijk geweld. Dat was voor haar een van de redenen om de politiek in te gaan. Het plan uit haar voorstel keek ze af van Nieuw-Zeeland.
Twee jaar geleden nam dat land een wet aan om slachtoffers van huiselijk geweld betaald verlof te geven om hun partner te verlaten, een nieuw huis te vinden en bescherming te regelen voor henzelf en hun eventuele kinderen.
Veilig tijdens onderzoek
De regeling werd daar anderhalf jaar geleden ingevoerd. Met succes. De zogenoemde Family Violence Act 2018 zorgt er in Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld voor dat slachtoffers veiliger zijn als de politie nog onderzoek doet of de zaak bij een rechtbank ligt.
In ons land zijn er jaarlijks zo'n 200.000 slachtoffers van ernstig huiselijk geweld. Daarmee is het de meest omvangrijke vorm van geweld in onze samenleving.
"Het aantal dat melding maakt is maar een topje van de ijsberg. De drempel ligt heel hoog", zegt Van den Hul. Zij hoopt dat haar voorstel ervoor zal zorgen dat slachtoffers sneller uit een gewelddadige relatie durven te stappen.
Anita* (niet haar echte naam) geeft aan dat tien dagen betaald verlof voor haar een groot verschil had kunnen maken. "Je hebt rust nodig om de juiste beslissingen te kunnen nemen."
Toen ze eenmaal besloot om bij haar ex-partner weg te gaan, had ze nauwelijks tijd om zaken goed te regelen. Achteraf had Anita graag sommige dingen anders willen aanpakken.
Alles achter moeten laten
Ze werkte in een fastfoodrestaurant. "Gelukkig dacht mijn baas goed mee. Hij regelde dat ik werd ontslagen, zodat ik een uitkering zou krijgen." Twee dagen na het gesprek was ze weg. "Ik had graag meer tijd gehad om mijn vertrek goed voor te kunnen bereiden. Nu was het huppakee, spullen pakken en wegwezen."
Daardoor hebben Anita en haar dochter vrijwel alle spullen achter moeten laten. "Met extra tijd had ik bijvoorbeeld geregeld dat er iemand klaar zou staan op de dag van vertrek om ons te helpen."
Na hun vlucht moest Anita op zoek gaan naar een nieuwe school voor haar dochter. Ook stond haar dochter onder behandeling van een arts, dus moest ze allerlei dingen regelen met een nieuw ziekenhuis.
"Als ik meer tijd had gehad, dan had ik van tevoren alvast afspraken kunnen maken." Ook had ze dan beter haar familie en vrienden van tevoren in kunnen lichten. "Niemand wist er iets van. Achteraf namen ze me kwalijk dat ik zo zonder iets te zeggen was vertrokken."
Ziekmelden
Kamerlid Van den Hul hoopt dat de regeling het duidelijke signaal geeft aan slachtoffers van huiselijk geweld: 'we got your back'. Het voorstel moet ook de kosten van huiselijk geweld drukken. Veel slachtoffers melden zich ziek van hun werk of maken ziekenhuis-, politie- of advocaatkosten.
Het ministerie van VWS berekende eerder al dat huiselijke geweld soms tot wel 40.000 tot 80.000 euro per geval kost. "Als we slachtoffers meer tijd geven om hun vlucht voor te bereiden, hopen we dat ze de stap sneller durven te nemen en we later verzuim kunnen voorkomen."
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.