Gebruik onder jongeren

Auto dé plek om lachgas te gebruiken, campagne moet dat stoppen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAuto dé plek om lachgas te gebruiken, campagne moet dat stoppen
RTL

Te veel jongeren gebruiken lachgas terwijl ze achter het stuur zitten. Daar moet dringend iets aan gebeuren, vindt het kabinet. Daarom gaat vandaag de campagne 'Rij Ballonvrij' van start.

De campagne is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en wordt gelanceerd door TeamAlert. Met 'Rij Ballonvrij' hoopt de jongerenorganisatie jongeren ervan bewust te maken dat lachgas in het verkeer niet normaal is. Nu is het gebruik van lachgas in de auto nog heel populair, vertelt TeamAlert-woordvoerder Tom Plaum.

Lachgas verslavender dan gedacht: 'Het is geen onschuldig middel'
Lees ook

Lachgas verslavender dan gedacht: 'Het is geen onschuldig middel'

"Hoe vaak jongeren precies deelnemen aan het verkeer terwijl ze lachgas hebben gebruikt, is lastig te zeggen. Daar moet nog meer onderzoek naar worden gedaan. Maar wat wel eerder uit ons onderzoek naar voren kwam, is dat de auto dé plek is voor jongeren om het te gebruiken", vertelt hij tegen RTL Nieuws.

Privacy

Volgens Plaum heeft dat te maken met privacy. "Jongeren willen natuurlijk niet thuis op de bank bij hun ouders lachgas gebruiken. Het geeft een gevoel van vrijheid om ergens met de auto naartoe te gaan. Als je naar een afgelegen plek rijdt, heb je bovendien geen pottenkijkers. En de auto is een comfortabele plek."

Uit een inventarisatie van de NOS bleek vorig jaar augustus dat het aantal ongelukken onder invloed van lachgas in 2019 tot dan toe al 2,5 keer hoger lag dan in heel 2018. Uit onderzoek van TeamAlert blijkt ook dat 47 procent van de ondervraagden denkt dat het geen probleem is als ze een ballonnetje gebruiken in de auto: het zou hun rijstijl niet noemenswaardig beïnvloeden.

Plaum: "Veel jongeren weten wel dat het gebruik van lachgas in het verkeer gevaarlijk is, maar ze praten het goed. Ze vinden dat ze een goede chauffeur zijn, en benadrukken dat ze altijd een gordel dragen en kijken of het rustig is op de weg. Ze weten het ergens wel, maar willen toch het risico nemen."

Verboden middel

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) noemde de stijging van ongelukken vorig jaar 'zorgwekkend'. Hij wil lachgas als verboden middel op de opiumlijst plaatsen. 

Volgens Blokhuis blijkt uit onderzoek dat zelfs beperkt gebruik van lachgas al tot serieuze gezondheidsschade kan leiden. "We kunnen de risico's met de gezondheid van met name jongeren niet langer accepteren", zei Blokhuis vorig jaar. "Het recreatief gebruik van lachgas heeft zich ontwikkeld tot een drugsprobleem en daarmee is de Opiumwet de juiste route om dit aan te pakken."

De branchevereniging van verantwoordelijke leveranciers van lachgas zegt dat het probleem niet wordt opgelost met een verbod. Zij zijn het erover eens dat er iets gedaan moet worden aan de problemen rondom lachgasgebruik, maar een algeheel verbod is slechts een kader voor het handhaven van het gebruik, zeggen ze.

Lachgas is overigens niet alleen problematisch in het verkeer. Artsen zien ook steeds vaker patiënten die behandeld moeten worden voor hun lachgasverslaving, vertelde Jelmer Weijs namens de Vereniging Verslavingsgeneeskunde Nederland (VVGN) afgelopen weekend tegen RTL Nieuws. Het middel blijkt verslavender dan tot nu toe werd gedacht, waarschuwen artsen.

De broer van Linda gebruikt al twee jaar lachgas. Zoveel zelfs dat zijn gezondheid achteruit holt.
Lees meer over
Paul BlokhuisMinisterie van Infrastructuur en WaterstaatLachgasVerkeerVerkeersongevallen