Onacceptabel vs uitstekend

Nanninga en Baudet (FvD) lijnrecht tegenover elkaar na ophef over antisemitisme

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPNanninga en Baudet (FvD) lijnrecht tegenover elkaar na ophef over antisemitisme
RTL

Binnen de top van Forum voor Democratie (FvD) is compleet verschillend gereageerd over hoe de jongerentak van de partij (JFVD) is omgegaan met aantijgingen over homohaat en antisemitisme door enkele leden. Annabel Nanninga vindt dat de JFVD 'volledig gesaneerd' moet worden, terwijl FvD-leider Thierry Baudet juist te spreken is over een verklaring die de JFVD heeft uitgebracht.

Het Parool schreef gisteren over screenshots te beschikken van appgroepen en berichten op een Instagramaccount  en in appgroepen waaruit de antisemitische en homofobe uitspraken blijken. Ook heeft de krant gesprekken met anonieme bronnen gevoerd.

Het bestuur van de JFVD zei in een officieel statement onder meer onderzoek te gaan doen. Volgens het bestuur zijn de betrokken leden 'uit hun functies ontheven in het belang van de partij'.

'Uitstekend optreden'

Forum-leider Thierry Baudet is erg te spreken over de verklaring van het jongerenbestuur. "Uitstekend optreden", schrijft hij op Twitter. Maar vooraanstaande FvD-politici, zoals Annabel Nanninga, zijn het daar helemaal niet mee eens.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Voor Eerste Kamerlid en fractievoorzitter in Amsterdam Nanninga gaat het statement van de JFVD niet ver genoeg.  Ze schrijft op Twitter: "Too little, too late. Onacceptabel dat mensen met dit soort denkbeelden in onze partij zitten en dat daar niet meteen keihard tegen wordt opgetreden. Ik sta hier volstrekt niet achter, en verwacht een volledige sanering van de JFVD." 

Nanninga krijgt op Twitter vervolgens veel steun. Haar standpunt wordt geretweet door andere FvD-politici, onder wie Europarlementariër Rob Roos: "Ik ben wars van alle vormen van racisme en antisemitisme. Persoonlijk had ik liever gezien dat we in één keer echt schoon schip hadden gemaakt en de JFVD hadden opgedoekt. Jongerenafdeling opnieuw opzetten", schrijft hij.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Kamerlid Theo Hiddema zegt tegen RTL Nieuws 'een uitgesproken standpunt'  hierover te hebben, maar dat hij dat eerst in de groep wil bespreken.

Een woordvoerder van Forum zegt dat de partij later vandaag met een reactie komt op de ontstane ophef.