Janke vertelt kinderen na de 'vergismoord' op haar vriend het ware verhaal van de 'mocromaffia'
De vriend van Janke Verhagen, en de vader van haar zoontje, werd doodgeschoten met een automatisch wapen. Een vergissing, eigenlijk was een crimineel het doelwit. In een nieuw programma op Videoland vertelt ze aan leerlingen van groep 8 hoe ze haar trauma te boven is gekomen. Ze wil laten zien dat er niets romantisch is aan de 'mocromaffia' en hen inspireren met haar hoopvolle verhaal.
De leerlingen van groep 8 van de Valentijnschool in Rotterdam zijn wel wat gewend. Ze weten al wat schietpartijen zijn, er was er zelfs een in de straat van hun school. Maar in het nieuwe programma 'Traumabazen - Vergismoord' luistert de klas ademloos naar het indrukwekkende verhaal van 'traumabaas' Janke Verhagen.
Haar vriend, Stefan Eggermont, werd op 13 juli 2014 doodgeschoten in Amsterdam. Hij kwam thuis na een avondje voetbal kijken met zijn broer. Hij zat nog achter het stuur toen een man een wapen op hem richtte. Eigenlijk had die nacht niet Stefan maar een crimineel moeten sterven, die in de buurt woonde en ook een Fiat Punto reed.
Maar zo liep het niet, en ineens had Janke geen vriend meer, en haar zoontje Ruy van 2,5 geen vader.
Vergismoord, een lelijk woord
Stefan had de twijfelachtige eer de eerste onschuldige buitenstaander te zijn die vermoord is vanwege een grote onderwereldruzie over drugs. "Dat noemen ze met een lelijk woord 'vergismoord'", legt Janke de leerlingen in de documentaire uit.
Ze vindt het een afgrijselijk woord en slecht Nederlands, maar moet zeggen dat ze nog geen beter woord heeft gevonden voor wat haar gezin overkomen is. "Het zijn twee heel koude woorden, vergis en moord. Maar het is zoveel meer dan dat, vertelt ze aan de telefoon met RTL Nieuws.
"Achter zo’n woord zit een bak ellende, met verdriet, ouders, kinderen, van alles en nog wat. En inmiddels zijn we zo’n tien vergismoorden verder en is het een normaal woord geworden. Dat kan niet. Een moord is niet normaal en een vergismoord al helemaal niet."
Een nerveuze jongen belt aan
Ze vertelt de kinderen van de Valentijnschool over een belangrijk moment na de moord, toen ene Omar opeens bij haar voor de deur stond. De criminele buurman die het doelwit was.
"Het was echt een jongen, slank, studentikoos. Hij zag er heel netjes uit en was hartstikke nerveus. Hij heeft geloof ik gezegd dat hij aan het studeren was, iets van maatschappelijk werk of zo. Hij was zo oprecht ontdaan over wat er gebeurd was."
Emotie in de onderwereld?
Omar kwam op het goede moment. Janke wilde zijn wereld begrijpen. Wie schiet er nou de verkeerde dood? Wat doet dat met je? Raakt het je als je daarna de weduwe op tv ziet? "Ik begreep ook wel dat ik geen Hallmark-kaartje in de bus zou krijgen van de dader. Omar was mijn Hallmark-kaartje. Hij heeft dan niet de schoten gelost, maar zijn bezoek bevestigde mij dat er wel degelijk emotie en sympathie is in die wereld. Dat was belangrijk om te weten."
Zijn bezoek zette Janke aan het denken over hoe je in de criminaliteit terecht kunt komen. Over hoeveel verschil het maakt in welke buurt je opgroeit. "Ik was in staat niet alleen maar bitter en boos te zijn, maar het van meerdere kanten te belichten. Het heeft me denk ik zachter gemaakt."
Haar beeld van Omar L. heeft ze trouwens al gauw bijgesteld. De Amsterdamse crimineel werd vorig jaar veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. "Het is een soort van jammer, hij kreeg een tweede kans met de dood van Stefan. Hij had dood moeten zijn. En dan is je reactie daarna zelf moordopdrachten geven?"
Janke probeert nu waar ze kan het verschil te maken. Ze heeft al een podcast gemaakt en hoopt ooit haar verhaal te doen in de jeugdgevangenis. Ze wist dat op de Rotterdamse Valentijnschool een paar jongens zitten die de wereld van misdaad en het snelle geld in hun hoofd mooier maken dan de rauwe werkelijkheid is. "Daar had ik mijn focus op tijdens mijn speech, al wist ik niet wie het waren. Ik hoop dat ze me hebben gehoord en misschien daardoor een andere keuze maken."
Een dapper meisje
De verrassing zit aan het einde van de aflevering. Een meisje met mooie donkere krullen staat op. Ze heeft geen vraag voor Janke zoals de andere kinderen, maar vertelt dat ze zelf ook dodelijk geweld in haar familie heeft meegemaakt. "Het was zo dapper, maar ik schrok ook zo van wat ze zei. Oh kind, je bent pas 12, dacht ik. Hoezo heb jij dat al voor je kiezen gekregen? Later zei ze tegen presentator Humberto Tan dat niemand uit de klas het wist."
Janke is er nog altijd van onder de indruk. "Wist je dat Stefan ook leraar was? Hij deed even ander werk, maar zijn lievelingsklas was groep 8. Daar kun je tenminste een discussie mee voeren, vond hij. Als mijn verhaal dit meisje geholpen heeft, dan vind ik dat ook zijn overwinning."
Het programma 'Traumabazen – Vergismoord', gemaakt door Jessica Villerius, is vanaf woensdag 9 december te zien bij Videoland. Het idee is om een serie te maken met meer 'traumabazen' als Janke Verhagen, maar hier zijn nog geen concrete plannen voor.
In 2017 publiceerde RTL Nieuws ook een interview met Janke Verhagen: Verder leven na de moord op haar man en zijn papa: 'Wil jij mijn tweede vader zijn?' Moeder en zoon, dat is ook een gezin, vertelde Janke toen.