Op de wachtlijst

Trouwen? 'Schrijf je in bij een woningbouwvereniging, want je weet maar nooit'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockTrouwen? 'Schrijf je in bij een woningbouwvereniging, want je weet maar nooit'
RTL

Diana Hulzebos deelde afgelopen weekend op Twitter een 'tip voor iedereen': schrijf je in bij de woningbouwvereniging als je gaat trouwen of samenwonen. "Mocht je na jaren uit elkaar gaan dan hoef je niet helemaal onderaan te beginnen." Honderden reacties kreeg ze. Soms met schrijnende verhalen. "Het is een drama als je op straat komt te staan."

Het verbaast Diana ook wel een beetje dat honderden mensen haar bericht retweetten, een like gaven of een berichtje schreven, vertelt ze als we haar bellen. "Nee, dat had ik niet zien aankomen".

Dit is wat ze schreef:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Waarom twitterde ze dat? En waarom kwam er zó veel reacties op?

Een deel is herkenning, denkt ze. Veel mensen hebben meegemaakt dat ze plotseling op straat stonden – en dat is een heftige ervaring.

'En daar sta je dan'

Diana is het vijf jaar geleden overkomen. "Ik had het niet zien aankomen", vertelt ze. Ze woonde samen. Opeens was het voorbij. "Ik dacht óók dat we voor altijd bij elkaar zouden blijven, maar mijn ex gooide mij zomaar overboord... En daar sta je dan, je kunt nergens heen."

Tenminste, als je niets hebt om op terug te vallen. Ouders of vrienden bijvoorbeeld.

Ja, ze had zich ooit weleens ingeschreven bij de woningbouwvereniging, maar daar was ze alweer uitgeschreven. Het lukte haar uiteindelijk om in de binnenstad van Sneek een huis te krijgen. Omdat ze nu eenmaal brutaal is aangelegd. "Die hebben de halve wereld, zeggen ze."

De aanleiding voor de tweet? Een ander schrijnend verhaal dat ze tegenkwam op Twitter, over een vrouw met drie kinderen die met spoed woonruimte zocht. Bij Diana kwamen de herinneringen weer boven.

Beeld ter illustratie.© iStock
Beeld ter illustratie.

Samantha zat in blijf-van-mijn-lijfhuis

Door te twitteren bracht Diana herinneringen bij ándere twitteraars ook weer naar boven. Zoals bij Samantha. Zij zat in 2004 in een blijf-van-mijn-lijfhuis. "Ik had geen inschrijving bij een woningbouwvereniging, want ik had het droombeeld dat ik nooit zou scheiden. Liep dat even anders."

Samantha had recht op urgentie en kreeg snel een appartement. "Maar ik zag dat veel meiden om me heen extreem lang moesten wachten. Dat leerde mij toen dat ik meteen moest zorgen voor een inschrijving. Want de toekomst is zo onzeker."

Nieuwe inschrijving

Toen ze in 2011 met haar huidige partner ging samenwonen, zorgde ze meteen voor een nieuwe inschrijving. "Je kunt het nog zo leuk hebben samen, het kan kan morgen voorbij zijn."

Ja, over het algemeen is het een drama voor mensen om een woning te vinden als ze uit elkaar gaan, zegt echtscheidingsadvocaat Loes Dusee van EchtscheidingsWinkel. "Als je minderjarige kinderen hebt, is het vaak wat beter te doen, omdat je dan soms een urgentieverklaring kunt krijgen. In andere gevallen kom je op de wachtlijst en kun je zeven jaar wachten, of langer. Dan heb je echt een probleem."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Soms kiezen stellen ervoor om nog even in hetzelfde huis te wonen. Maar dat gaat lang niet altijd. Er kan dan een procedure worden gestart over wie uiteindelijk het huis uit moet. "De rechter zegt dan gewoon dat je weg moet. En zie dan maar waar je naartoe gaat..."

Komt weinig voor

Het is een 'enorme zorg minder' als een cliënt al staat ingeschreven bij een woningbouwvereniging. "Maar dat komt weinig voor." 

Dusee vindt het dan ook een goed advies van Diana. "Je hebt een zekerheid van wonen." Tegelijkertijd zegt ze er wel bij: zolang er een tekort is aan woningen, is het een probleem verleggen. "Als iedereen dit doet, dan heb je er niet veel aan."

Het vinden en zoeken van woonruimte is geen prioriteit bij het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD). Woordvoerder Karin Radstaak erkent wel dat het 'vanuit een persoonlijk point of view' handig kan zijn om je in te schrijven bij een woningbouwvereniging.

Baat het niet, dan schaadt het niet

"Er zijn veel zaken die goed zijn om te regelen als je gaat trouwen. En daar kan dit er één van zijn", zegt Radstaak. "Over het algemeen is het slim, er is inderdaad niks op tegen. Baat het niet, dan schaadt het niet."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Diana is inmiddels weer gelukkig getrouwd, zoals te zien is in de tweet hierboven – én is ingeschreven bij een woningbouwvereniging. Want ze zouden zomaar werkloos kunnen raken, of iemand kan komen te overlijden. Of ze gaan scheiden.

Sommige mensen vinden dat laatste een rare gedachte, zegt ze. "Je gaat toch niet op zo'n basis samenwonen?, zeggen ze. Maar ik denk dan: niemand geeft de garantie dat je bij elkaar blijft."

'Dus jij denkt dat we uit elkaar gaan?'

Sommige vrouwen waren daar al vroeg van overtuigd. En prijzen zich nu gelukkig. "Mijn ex-man vond het ook stom", reageert Daphne via Twitter. "Dus jij denkt dat we uit elkaar gaan?", zou hij ooit tegen haar hebben gezegd. "Toen...En zestien jaar later, wilde hij scheiden: Ik een betaalbare, grote huurwoning. Hij particulier een ienieminie-appartement met hoge huur."

Lees meer over
NibudEchtscheidingWoningcorporatiesHuurwoningHuwelijk