Binnenland

'Twee derde van Nederlanders is nu voor een vuurwerkverbod'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Twee derde van Nederlanders is nu voor een vuurwerkverbod'
RTL

Twee derde van alle Nederlanders is voor een vuurwerkverbod en dat is fors meer dan vorig jaar. Toch zijn er ook nog altijd mensen tegen een verbod. Dat zijn opvallend vaak jonge mannen die PVV stemmen en in het noorden en oosten van het land wonen.

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur, een vakblad voor ambtenaren. Er werden ruim 1100 mensen ondervraagd en 69 procent van de ondervraagden is voor het vuurwerkverbod.

Vorig jaar rond deze tijd was nog niet de helft van alle Nederlanders voor een vuurwerkverbod. Dat veranderde al na de jaarwisseling, toen er relatief veel incidenten hadden plaatsvonden.

Komende jaarwisseling

Afgelopen jaren stak ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking weleens vuurwerk af rond de jaarwisseling. Van alle Nederlanders zegt 86 procent dit de komende jaarwisseling niet te gaan doen. Zij vinden het afsteken van vuurwerk milieuvervuiling en schade veroorzaken aan mensen en dieren.

Bijna twee keer zoveel illegaal vuurwerk, hoe komt dat? Vier vragen en antwoorden
Lees ook

Bijna twee keer zoveel illegaal vuurwerk, hoe komt dat? Vier vragen en antwoorden

Toch zegt zo'n 40 procent van de mensen dat het afsteken van vuurwerk een mooie traditie is die in stand moet worden gehouden.

Potentiële vuurwerkafstekers

Uit het onderzoek komt naar voren dat potentiële vuurwerkafstekers naar verhouding vaak jonge mannen zijn die relatief ook vaak PVV stemmen en in het noorden en oosten van het land wonen. Ruim een tiende (11 procent) van de Groningers, Friezen en Drenten geeft aan dit jaar net als andere jaren vuurwerk af te steken.

Het kabinet kondigde vorige maand een vuurwerkverbod aan. Het vuurwerkverbod is er om de zorg te ontlasten. Die is overbelast door het coronavirus. De jaarwisseling is een van de drukste momenten voor de spoedeisende hulp in ziekenhuizen. Vuurwerkhandelaren probeerden het verbod aan te vechten bij de rechter, maar dat haalde niets uit.

"Dit is wel de doodsteek voor heel veel ondernemers."
Lees meer over
Vuurwerkverbod