Bijna twee keer zoveel illegaal vuurwerk, hoe komt dat? Vier vragen en antwoorden
We zitten een kleine drie weken voor de jaarwisseling en nu al is er bijna twee keer zoveel vuurwerk in beslag genomen als in heel 2019. Ruim 100.000 kilo verboden vuurwerk werd er dit jaar door de politie onderschept. Hoe komt dat? Vier vragen en antwoorden.
1. Hoeveel illegaal vuurwerk is er al in beslag genomen?
De politie heeft dit jaar al meer dan 100.036,50 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen, blijkt uit de vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie (OM). Dat is meer dan in heel 2019, toen iets meer dan 61.000 kilo werd opgespoord.
In september spoorde de politie Noord-Nederland in samenwerking met collega's in Duitsland een partij van meer dan 50.000 kilo vuurwerk op. Waarschijnlijk is deze vondst deze week bijgeschreven in de vuurwerkbarometer. Dat zou de plotselinge stijging van het totale aantal gevonden kilo's verklaren.
2. Waarom onderschept de politie meer illegaal vuurwerk?
Mede vanwege het landelijke vuurwerkverbod let de politie extra scherp op de handel in illegaal vuurwerk. Zo worden sociale media voortdurend in de gaten gehouden. Ook advertenties op Marktplaats worden gevolgd, terwijl er met name in de grensstreek meer steekproefsgewijze controles dan anders worden gehouden.
Dit vuurwerk mag nog wel
Er zijn ook uitzonderingen op het landelijke vuurwerkverbod. Vuurwerk uit de zogenoemde categorie F1 mag namelijk nog wel. Onder andere dit vuurwerk behoort daartoe:
- Sterretjes
- Knetterballen
- IJsfonteintjes
- Knalerwten
- Bengaalse lucifers
- Grondbloemen
Overigens mag dit vuurwerk, dat ook wel kinder-, fop- of schertsvuurwerk wordt genoemd, het gehele jaar door afgestoken worden door mensen van 12 jaar en ouder. In totaal mag je maximaal 25 kilo vuurwerk in bezit hebben.
De politie heeft daarvoor extra capaciteit, zegt Ruud Verkuijlen van de Landelijke Politie. "We zitten met name op de criminele netwerken en de tussenhandelaren daaronder. Zij zitten voornamelijk in wijken, dus daar sporen we hen vervolgens op. Je ziet een hogere activiteit in de grensgebieden, maar ook in de grote steden. In september en oktober hadden we al twee keer zoveel overlast van vuurwerk dan in voorgaande jaren."
Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland verwacht dat het vuurwerkverbod de handel in illegaal vuurwerk stimuleert. "Nu er geen vuurwerk meer in de winkel te koop is, gaan mensen andere producten, zoals illegaal vuurwerk, zoeken", zegt woordvoerder Marcel Teunissen. "Dit brengt veel meer risico met zich mee voor de jaarwisseling. Met illegaal vuurwerk heb je een grotere kans op ernstig letsel."
3. Wat doet de politie rond de jaarwisseling?
De politie zet tijdens de komende jaarwisseling in het hele land 'fors meer' agenten in om de orde te handhaven. Concrete aantallen noemt de politie niet en in de ene regio zullen meer agenten op de been zijn dan in het andere gebied.
Aanleiding voor de extra inzet is volgens de politie zowel het vuurwerkverbod als het 'maatschappelijke ongenoegen' in de samenleving. Tijdens een gewone jaarwisseling zijn volgens de politie duizenden agenten op de been.
"Het is een hoogrisico-evenement met van oudsher forse inzet, maar de vorm verschilt per regio", zegt een woordvoerder. "In Den Haag is het een ander verhaal dan in Limburg, daar is niet één mal op te leggen."
4. Wat voor straf riskeer je met illegaal vuurwerk?
Afhankelijk van hoe zwaar het misdrijf is, riskeer je een boete of gevangenisstraf. De minimale boete is 100 euro en een aantekening in het strafblad.
Als je onder de achttien jaar bent, hoef je niet de cel in. Wel kun je een taakstaf van 60 of 70 uur krijgen wanneer je een vuurwerkbom maakt of afsteekt.