'Verkoop illegaal vuurwerk begint op drugshandel te lijken'
De handel in illegaal vuurwerk begint steeds meer op drugshandel te lijken. Deals worden gesloten via versleutelde telefoons, er zijn loopjongens op straat die niet weten wiens vuurwerk ze rondbrengen en een aantal grote spelers zorgen voor de invoer van tienduizenden kilo's zwaar knalvuurwerk.
Dat melden de politie en het Openbaar Ministerie (OM) vandaag in het AD en de Telegraaf. "Verdachten in de vuurwerkhandel houden zich ook vaak bezig met drugshandel of de handel in illegale sigaretten", vertelt landelijk vuurwerkofficier Karin Broere van het OM in het AD.
Geweld en bedreiging
Volgens de autoriteiten is de verkoop van illegaal vuurwerk in handen van zeker duizend handelaren en tientallen criminele netwerken. Handelaren maken gebruik van smokkelroutes en contacten uit de drugshandel. Geweld en bedreiging komen daardoor vaker voor, stellen het OM en de politie.
"Mensen worden ook in de vuurwerkwereld onder druk gezet om iets wel of juist niet te doen, bijvoorbeeld praten met de politie", vertelt Broere. "En we zien ripdeals. Niet voor niets gaan mensen vaak met twee naar een vuurwerkafspraak voor een aankoop, om te voorkomen dat ze worden overvallen."
Het bestellen van vuurwerk gebeurt vaak door een privébericht via Telegram te sturen, schrijft de Telegraaf. De politie, die deze groepen ook kent en infiltreert, kan daarin niet meekijken. "Het doet ook wel denken aan drugshandel", zegt politiewoordvoerster Ellen Prummel van de regio Oost-Nederland.
Verbod
Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) heeft vorige week het vervoeren van vuurwerk verboden. Dat betekent dat als iemand met vuurwerk al lopend of in de auto over straat gaat, die persoon in overtreding is. Het algehele vuurwerkverbod was door het kabinet al eerder goedgekeurd.
Toch stuit de politie vaak op illegaal vuurwerk in Nederland. Zo werd er gisteren nog 800 kilo illegaal vuurwerk gevonden in de berging van een flatje in Geldrop.