'Niet de oplossing'

Vuurwerkfanaat Ruben wil blijven knallen: 'Nee, ik heb geen begrip voor verbod'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© FacebookVuurwerkfanaat Ruben wil blijven knallen: 'Nee, ik heb geen begrip voor verbod'
RTL

Ondanks het vuurwerkverbod wordt er op veel plekken in het land flink geknald. Vuurwerkliefhebber Ruben denkt dat dit laat zien dat een verbod niet de oplossing is. Hij zou juist willen dat meer vuurwerk legaal wordt.

Komende jaarwisseling is het afsteken, vervoeren, verhandelen en verkopen van vuurwerk verboden om de zorg te ontlasten, benadrukt Grapperhaus eerder deze week. " Elk jaar raken met oud en nieuw 1400 mensen ernstig gewond door vuurwerk. Dat kan de zorg er dit jaar niet bij hebben."

'Lost niks op' 

Vuurwerkfan Ruben vindt dat dit argument alleen maar wordt aangegrepen om een verbod er doorheen te duwen. "Wij zijn het enige land waar het verboden is, overal kun je nog vuurwerk kopen", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Hij ziet desondanks dat het nog steeds erg makkelijk is om aan vuurwerk te komen. Dat kan via illegale handel, maar ook door in het buitenland gewoon naar de winkel te gaan. De overlast van de laatste tijd laat volgens hem dan ook zien dat een vuurwerkverbod niks oplost.

Ruben is al jarenlang een groot liefhebber van vuurwerk, en had er zelfs een populair YouTube-kanaal over met zo'n 200.000 volgers. Jarenlang deelde hij filmpjes van (illegaal) vuurwerk, maar dat kanaal is inmiddels door de politie overgenomen. De video's zijn verwijderd en er is alleen nog een waarschuwing van de politie te zien. Ook loopt er nog een zaak tegen hem voor het bezit van illegaal vuurwerk.

De foto van de vuurwerkvondst die de politie vrijgaf na de arrestatie van Ruben.© Politie Limburg
De foto van de vuurwerkvondst die de politie vrijgaf na de arrestatie van Ruben.

Via een ander YouTube-kanaal, Koetlife, maakt Ruben nu vlogs over zijn gezin. Daar heeft hij meer dan 300.000 volgers.

De vuurwerkfanaat zegt mede vanwege zijn kinderen, die ook veelvuldig te zien zijn in zijn vlogs, zich niet meer zo veel bezig te houden met illegaal vuurwerk. Maar hij blijft een groot fan van alles wat knalt en schiet.

Controleren

"Ik riskeer het nu niet meer, maar in het verleden ging ik vaak naar België", zegt hij. "Ik woon aan de grens, en ik heb nog nooit een controle gezien. En als er een controle is, dan gaat dat als een lopend vuurtje. Dus het heeft maar even zin."

Ruben verwacht dat veel mensen uit zijn buurt in Sittard dit jaar 'gewoon' naar Duitsland of België zullen gaan om vuurwerk te halen, ondanks een eventueel verbod.

Op dit moment is het nog zo dat je legaal tot 25 kilo vuurwerk uit het buitenland kunt meenemen, als het aan de Nederlandse wet en regelgeving voldoet. Op 15 december zal er een vuurwerkverbod ingaan, waardoor verkoop en afsteken dit jaar verboden is. Op dit moment onderzoekt minister Grapperhaus van Justitie of ook het vervoer aan banden gelegd kan worden.

Overigens is veel vuurwerk dat in Duitsland en België te krijgen is al verboden in Nederland, daarbij ben je altijd in overtreding als je het meeneemt naar Nederland.

Toch hebben veel mensen geen boodschap aan het verbod, zoals in deze reportage van RTL Nieuws te zien is:

Ondanks een vuurwerkverbod proberen mensen op allerlei manieren aan vuurwerk te komen. Dat kan illegaal via internet of zelfs straatdealers, maar er zijn ook legale winkels in Duitsland en België die de Nederlanders met open armen ontvangen.

Verschillende soorten vuurwerkfanaten

Ruben kent de wereld van het (illegale) vuurwerk goed, en volgens hem heb je twee types vuurwerkfanaten: de mensen die alles binnen de wet willen doen, en de mensen die het wat minder nauw nemen met de regels. "Ik hoor bij die tweede groep", zegt hij.

De oplossing van Ruben is juist het legaal maken van veel meer soorten vuurwerk, ook zwaardere knallers uit de categorie F3. "Als je het allemaal legaliseert kun je bepalen hoe mensen het veilig kunnen opslaan. Het probleem ligt vooral bij de gebruiker. Een single shot kun je op iemand richten, dan heb je een wapen. Maar een auto kan ook een wapen zijn als je over iemand heenrijdt."

En de overlast die mensen van vuurwerk hebben? "Sommige mensen hebben overal overlast van", zegt Ruben. Inmiddels hebben veel vuurwerkliefhebbers er zich bij neergelegd dat vuurwerk alleen nog een paar uur tijdens oud en nieuw mag worden afgestoken, zegt hij. "Maar die ene nacht in het jaar, dat moet gewoon kunnen."

'Echt heel gevaarlijk' 

Volgens de politie is de opsporing van zwaar vuurwerk juist enorm belangrijk vanwege het gevaar dat het oplevert. "Het is echt heel gevaarlijk voor de mensen die het afsteken of voor mensen die wonen in de buurt van waar het is opgeslagen", zegt politiewoordvoerder Mireille Beentjes.

Ze benadrukt dat de politie controleert aan de grens of je iets bij je hebt. Als je ook iets maar illegaals bij je hebt, ben je de hele handel kwijt. Ook als de rest van het vuurwerk wel legaal is in Nederland. Je kunt flinke boetes of zelfs taakstraffen krijgen als je toch vuurwerk afsteekt. "Je wil niet dat mensen rotjes en vuurpijlen in Duitsland of België gaan halen en gewoon doorgaan als het hier wordt verboden."

Daarom wordt er niet alleen aan de grens gecontroleerd, maar worden de ook handelaren gericht aangepakt. "Alles wat we pakken is belangrijk, ook de kleinere aantallen, maar de echte klappen maak je met het opsporen van de handel."

50.000 kilo onderschept

Om een voorbeeld te geven: onlangs onderschepte de politie in Duitsland een partij van 50.000 kilo vuurwerk dat bedoeld was voor de Nederlandse markt. Een enorme partij, als je bedenkt dat de Nederlandse politie in heel 2019 zo'n 60.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag heeft genomen. 

Op straat is vuurwerk natuurlijk zo afgestoken, en is het best lastig om te bewijzen wie de dader is. Toch verwacht Beentjes niet dat veel mensen met oud en nieuw vuurwerk zullen afsteken, zoals ze dat gewend zijn. "Je moet dan een soort kat-en-muis spel met de politie willen spelen. Dat is gewoon een heel andere manier van vuurwerk beleven."

Lees meer over
VuurwerkverbodIllegaal vuurwerkVuurwerk