Corona-update

Lopen kinderen meer risico door de Britse coronamutatie?

Door Wouter van Dijke··Aangepast:
Lopen kinderen meer risico door de Britse coronamutatie?
RTL

De nieuwe variant van het coronavirus, die eerder deze maand opdook in Engeland, is een stuk besmettelijker, en ook jonge kinderen zijn mogelijk vatbaarder voor deze variant. Wat betekent dat voor kinderen en voor de maatregelen op scholen?

Vanwege de Britse virusvariant adviseert het Outbreak Management Team (OMT) om ook kinderen onder de 12 te testen als zij coronaklachten hebben. Tot nu toe was het advies dat kinderen onder de 12 alleen getest hoeven te worden als zij last hebben van koorts of benauwdheid, of als ze klachten krijgen na contact met iemand met corona.

Dat advies werd vandaag naar buiten gebracht. Volgende week maakt het kabinet er meer over bekend. Hoe zit het precies met de nieuwe coronavariant bij kinderen? Lopen zij meer risico?

Waarom de Britten zich zo'n zorgen maken over nieuwe coronavariant
Lees ook

Waarom de Britten zich zo'n zorgen maken over nieuwe coronavariant

Om te beginnen: er is nog veel onbekend over de Britse variant van het coronavirus. Zo is nog niet bewezen of kinderen inderdaad vatbaarder zijn voor deze versie van het virus, zegt Károly Illy, lid van het OMT en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

"Er zijn lichte aanwijzingen dat dat zo is", zegt Illy. "Maar er is twijfel over. Daarom wordt momenteel heel intensief onderzocht wat het effect van deze nieuwe variant is op kinderen."

Niet gevaarlijker

De Britse variant lijkt niet gevaarlijker te zijn voor kinderen. Illy: "Mogelijk dragen kinderen deze versie makkelijker over, maar er zijn geen aanwijzingen dat zij er ernstiger ziek van worden dan van het virus dat we tot nu toe hebben gezien."

Maar doordat jonge kinderen nauwelijks besmet raken met het 'oude' coronavirus, dragen ze tot nu toe ook weinig bij aan de verspreiding van het virus. Als ze de nieuwe variant wél overdragen, kan dat effect hebben op de coronamaatregelen, bijvoorbeeld op scholen.

"Daarom is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar deze variant", zegt Illy. "De uitkomsten daarvan zullen uiteraard worden meegenomen in de maatregelen voor scholen."

Hoe de nieuwe mutatie van het virus ontstaan is, zie je in deze video:

Virussen veranderen voortdurend. Waarom is deze nieuwe variant zo belangrijk?

Op één school is de Britse variant van het coronavirus al aangetroffen. Op de Willibrordschool in Bergschenhoek blijken negen besmettingen te zijn geweest met de nieuwe variant. Daarom doet de GGD een groot onderzoek. Op het vliegveld van Rotterdam is zelfs een speciale teststraat ingericht voor betrokkenen bij de school. Daar zijn inmiddels al 800 testafspraken gepland.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Een coronatest gaat bij een kind in de basisschoolleeftijd anders dan bij tieners en volwassenen. Jonge kinderen krijgen geen wattenstaafje in hun neus en keel, legt Illy uit: "Zij krijgen een soort gaasbolletje in hun mond, waar ze op moeten sabbelen. Zo kan hun speeksel worden onderzocht om te kijken of zij besmet zijn. Dat is veel prettiger voor een kind."

Opa's en oma's

En hoe zit het met opa's en oma's? Kunnen die hun kleinkinderen nog zien? Momenteel geldt het advies dat kinderen onder de twaalf geen afstand hoeven te houden tot volwassenen, dus ook niet tot hun opa en oma. "Er is nog geen enkele reden om dat advies aan te passen", zegt Illy.

Grootouders mogen hun kleinkinderen dus gewoon zien en zelfs knuffelen. Gebruik daarbij wel je gezond verstand. "Het wel of niet knuffelen met je kleinkinderen is iets dat je goed moet overwegen", schrijft het Nederlands Jeugdinstituut.

"Het kan zijn dat opa, oma, ouders of kinderen het knuffelen spannend vinden vanwege onderliggende ziekten of angsten. Door hierover met elkaar te praten, kunnen jullie samen tot een besluit komen."

Lees meer over
Coronaviruscorona-updateOutbreak Management TeamBasisonderwijsGroot-Brittannië