Tips & tricks

Te donker, te licht, te blauw? Zo maak je wél goede sneeuwfoto's

Door Esther Maas··Aangepast:
© Evelien OerlemansTe donker, te licht, te blauw? Zo maak je wél goede sneeuwfoto's
RTL

Het gaat vandaag sneeuwen en dat is voor alle (hobby)fotografen dé kans om prachtige plaatjes te schieten. Maar het maken van foto's in de sneeuw is een vak apart. Vaak is het resultaat onderbelicht of hebben de foto's een blauwe gloed. Hier lees je hoe je straks wél mooie plaatjes van de sneeuw kunt maken.

Wie het zelf weleens geprobeerd heeft, zal het vast herkennen. Je maakt een foto van de sneeuw en hoopt op een winterwonderlandplaatje. Maar het resultaat is een teleurstellend grauwe afbeelding.

'Iedereen kan het'

"Dat is niet gek, als je fotografeert in de sneeuw zijn dat lichtomstandigheden die je camera niet gewend is", vertelt grafisch vormgever en fotograaf Evelien Oerlemans. "Er zijn een paar zaken waar je op moet letten, maar als je dat doet, kan iedereen mooie sneeuwfoto's maken."

Evelien trekt er zelf geregeld op uit om foto's te maken in de natuur. Zeker als het sneeuwt. "De laatste keer dat het in Nederland sneeuwde, was ik toevallig vrij. Ik ben meteen die ochtend in de auto gesprongen om naar de Loonse en Drunense Duinen te rijden, een prachtig natuurgebied hier in de buurt."

Fotograaf Evelien Oerlemans© Eigen foto
Fotograaf Evelien Oerlemans

Winters sprookje

Waarom vinden mensen het zo leuk die besneeuwde omgeving vast te leggen? "Sneeuw geeft heel veel sfeer aan je foto's. In een donker bos met mist kan het een beklemmend, duister gevoel geven, maar als de zon schijnt op een besneeuwd open veld, is het net een winters sprookje."

Volgens Evelien zijn er bij het fotograferen van sneeuw een aantal zaken waar je op moet letten. "Ten eerste kan het gebeuren dat je foto er te donker uitkomt. De sneeuw op je foto is dan niet wit, maar grijs." Dat heeft te maken met je camera. "Als je de automatische instellingen van je camera of telefoon gebruikt, gaat het vaak mis. De camera kiest normaal gesproken voor een gemiddelde belichting, maar is niet gewend dat er zo veel wit in een scene te zien is. Dat compenseert de camera vervolgens door de foto donkerder te maken."

Voorbeeld van een sneeuwfoto met automatische instellingen: de sneeuw is grijs en er ligt een blauwe gloed over de foto© Evelien Oerlemans
Voorbeeld van een sneeuwfoto met automatische instellingen: de sneeuw is grijs en er ligt een blauwe gloed over de foto

Belichting aanpassen

Is dit te voorkomen? "Jazeker. Als je een camera hebt, kun je de instellingen op handmatig zetten en de sluitertijd langer maken, of de diafragma-opening vergroten. Als je fotografeert met je telefoon kun je vaak ook de belichting aanpassen. Daarnaast kun je de foto later in de nabewerking iets lichter maken. Dat kan natuurlijk ook als je met een normale camera fotografeert."

Ook kan het dat je sneeuwfoto een blauwe gloed krijgt. "Dat heeft te maken met de witbalans. Ook daarin kiest de camera weer voor een gemiddelde. Maar omdat er bij een sneeuwlandschap zóveel wit is, snapt de camera het niet, die denkt: dit is veel te licht en te warm, ik ga compenseren. En dus kiest de camera voor een koele kleurtemperatuur, waardoor je een blauwe gloed over je foto krijgt."

Warmer maken

Maar ook dit is op te lossen. "Dat doe je door in de camera je witbalans in te stellen op schaduw of bewolkt. En anders kun je het aanpassen in de nabewerking, door de foto iets warmer te maken."

Dezelfde foto als hierboven, maar nu is in de bewerking de belichting hoger en de kleurtemperatuur warmer gemaakt.© Evelien Oerlemans
Dezelfde foto als hierboven, maar nu is in de bewerking de belichting hoger en de kleurtemperatuur warmer gemaakt.

'Blijf dicht bij huis'

Voor de mensen die vandaag met hun camera op pad gaan, heeft Evelien nog een paar tips. "Natuurlijk wil je niet een te donkere foto, maar zorg ook dat je foto niet té licht wordt, want dan verlies je alle details. Wat dat betreft is het misschien beter om een iets donkerder foto te maken, en die later in de nabewerking wat lichter te maken."

Verder adviseert ze het dicht bij huis te zoeken. "Sneeuw is op zichzelf al bijzonder, je hoeft dus niet naar een groot natuurgebied te gaan om mooie foto's te maken. Kijk hoe je eigen straat verandert met een laagje sneeuw, of fotografeer in je eigen tuin of op je balkon. Natuurlijk zijn weidse foto's mooi, maar vergeet ook geen close-ups te maken. Bijvoorbeeld van een besneeuwd blad of fietsbel."

'Wacht niet te lang'

En wat is dan de beste tijd om te gaan? "Eigenlijk meteen als het gaat sneeuwen. Als alle sneeuw al vertrapt is, is het minder mooi. Ook moet je niet te lang wachten, want je weet niet hoe lang de sneeuw blijft liggen. Zodra je de kans hebt, zou ik je camera pakken en ervoor gaan."

Is de sneeuw dan niet schadelijk voor je camera? "Hij moet niet kletsnat worden natuurlijk, maar de meeste camera's zijn wel spatwaterdicht. Ik zet ook altijd mijn zonnekap op, zodat er geen sneeuw in mijn lens komt. En houd er rekening mee dat door de kou je batterij sneller leeg gaat. Neem daarom altijd een extra batterij mee en bewaar die warm en dicht tegen je lichaam, zodat die niet ook snel leegloopt."

Sneeuwlandschap in Brabant.© Evelien Oerlemans
Sneeuwlandschap in Brabant.

Genieten

Je zult straks vast niet de enige zijn die foto's van de sneeuw maakt – en daarna deelt op social media. Hoe zorg je er nou voor dat jouw foto eruit springt? "Een goede foto is altijd een beetje nabewerkt", zegt Evelien. "Kijk even naar de belichting en de tint, zet de horizon recht en snij de foto bij indien nodig, zodat je een mooie compositie krijgt."

Maar de belangrijkste tip is misschien wel: "Ga lekker op pad, probeer van alles uit, geniet. Want als je plezier hebt, zie je dat altijd terug in de foto."

Benieuwd hoe laat het bij jou gaat sneeuwen? Check het hier:

Buienradar
Lees meer over
BuienradarFotografieSneeuwSneeuwpretLink in bioNederland