Kamerdebat over avondklok: hoeveel steun is er voor de ingrijpende maatregel?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKamerdebat over avondklok: hoeveel steun is er voor de ingrijpende maatregel?
Live

Komt de avondklok er en hoe laat dan en wie mag nog wél naar buiten? Dat zijn de belangrijkste vragen die vandaag vanaf 10.15 uur in de Tweede Kamer aan bod komen tijdens het avondklokdebat.

Het kabinet wil die invoeren, maar dan wel met voldoende steun. De maatregel is ingrijpend en ligt daarom enorm gevoelig.

Volg het debat hier:

Komt de avondklok er en hoe laat dan en wie mag nog wél naar buiten?

Coalitiepartij D66 wil bijvoorbeeld pas zover gaan als er voldoende wetenschappelijke onderbouwing voor is. Gisteren kwam het OMT met een advies waarin staat dat de avondklok een afname van de besmettingen van 8 tot 13 procent kan opleveren.

'Leveren steeds meer in'

Daar komt ook nog eens bij dat de samenleving harder dan ooit kraakt en zucht onder het pakket aan coronamaatregelen. "We zitten hier al zo lang in en leveren steeds meer in", zei hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit Utrecht Kees van den Bos eerder tegen RTL Nieuws. Hij vermoedt dat een avondklok misschien wel iets goeds gaat doen voor de besmettingscijfers, 'maar niet voor onze hoofden'.

Minder visite en sneltest voor reizigers: dit zijn de aangescherpte coronaregels
Lees ook

Minder visite en sneltest voor reizigers: dit zijn de aangescherpte coronaregels

Als de avondklok er komt, dan gaat de maatregelen aankomende zaterdag in. Volgens de huidige opzet mag er dan tussen 20.30 uur en 04.30 uur niemand meer op straat zijn. Er kan nog besloten worden om wat aan die tijden te sleutelen, zodat mensen na werktijd bijvoorbeeld nog tijd hebben om boodschappen te doen. Daarnaast is het nog niet helemaal zeker wie er een uitzondering krijgt.

Tijdens de persconferentie van gisteren deed Mark Rutte uit de doeken wat we kunnen verwachten.
Lees meer over
Mark RutteTweede KamerCoronacrisis in NederlandCoronamaatregelenAvondklokDen Haag