Uitzonderingen

Deze mensen mogen tijdens de avondklok nog wél naar buiten

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockDeze mensen mogen tijdens de avondklok nog wél naar buiten
RTL

Nu een meerderheid van de Tweede Kamer akkoord is, komt er vanaf zaterdag een avondklok. Het ingangstijdstip van de maatregel wordt een half uur verlaat: van 20.30 naar 21.00 uur. Als de avondklok wordt ingevoerd, geldt die regel niet voor iedereen. Er zijn een paar uitzonderingen.

Het doel is het beperken van sociale contacten en reisbewegingen in de avonduren.

Eigen verklaring

Als je tijdens de avondklok toch naar buiten gaat, moet je een ingevulde 'eigen verklaring' bij je hebben. In die verklaring moet staan op welke uitzonderingsgrond je een beroep doet. Geprinte versies dienen voorzien te zijn van een handtekening. "Dit maakt het beter mogelijk om bij overtreding hier eventueel rechtsvervolg aan te geven."

De eigen verklaring wordt voor ingang van de avondklok beschikbaar gesteld, waarschijnlijk op de website van de Rijksoverheid.

Dit zijn de uitzonderingen

Dit zijn de uitzonderingen die genoemd zijn in de brief aan de Tweede Kamer waarbij je een eigen verklaring nodig hebt:

1. Werk

Je moet gewoon van en naar je werk kunnen gaan. "Bijvoorbeeld verpleegkundigen of mensen die aan de weg werken", zei premier Rutte.

Let op: mensen moeten dan van hun werkgever wel nog een verklaring krijgen dat ze zich op straat moeten bevinden. Werkgevers kunnen zo'n modelverklaring op de site van de Rijksoverheid downloaden. "De werkgever stelt deze op voor de periode dat het personeel voor werk in de avonduren naar buiten moet. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om te bepalen of/wat noodzakelijk is."

Bij noodzakelijke werkzaamheden door een zelfstandige of een persoon die geen werkgever heeft wordt de werkgeversverklaring door de zelfstandige of die persoon zelf ingevuld.

2. Medische hulp aan jezelf of dier

Het blijft tijdens de avondklok mogelijk om medische hulp te verlenen aan een mens of een dier.

3. Hulpverlening aan hulpbehoevende persoon

Ook andere hulp aan mensen is toegestaan: mantelzorg dus.

4. Een noodzakelijke reis naar het buitenland

Er zijn natuurlijk altijd noodzakelijke reizen naar het buitenland, bijvoorbeeld vanwege familieomstandigheden. Die mogen doorgaan. Ook noodzakelijke reizen naar het Caribisch deel van Nederland mogen doorgaan tijdens de avondklok.

5. Uitvaart

Ook uitvaarten kunnen doorgaan, al gelden er wel nieuwe regels. Vanaf maandag 25 januari mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn bij een uitvaart.

6. Een zitting van een rechter

Ook rechtszaken kunnen tijdens de avondklok doorgaan. Evenals zittingen van een officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftencommissies.

7. Afleggen van een examen

De al geplande examens van onderwijsinstellingen kunnen doorgaan. Het gaat om praktijkonderwijs, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs of hoger onderwijs.

8. Gasten van een live avondprogramma

Je mag als gast naar een live tv-programma, maar dan moet je wel een uitnodiging hebben.

Let op: nu volgen enkele uitzonderingen waar je geen eigen verklaring nodig hebt:

9. Opsporingsambtenaren, brandweer -en ambulancemedewerkers

Deze groepen zijn uitgezonderd en hoeven dus geen eigen verklaring mee te nemen.

10. Aangelijnd uitlaten van een huisdier

De hond uitlaten mag gewoon, maar niet met meerdere gezinsleden.

11. Reizigers die vanuit het buitenland naar Nederland reizen

Je hebt ook reizigers die nu in het buitenland zijn en naar Nederland komen. "Zij mogen vormvrij aantonen dat zij uit het buitenland komen en dat het noodzakelijk is om op die tijd onderweg te zijn."

12. Dak- en thuislozen

Specifiek gaat het om de groep dak- en thuislozen die geen gebruik willen maken van maatschappelijke opvang. Zij krijgen geen boete als ze zich op straat bevinden.

13. Bij rampspoed

Er zijn natuurlijk ook nog calamiteiten zoals dringende medische omstandigheden (spoedbevalling, ongeluk in de huiselijke sfeer) en ernstige familieomstandigheden. Dan hoef je niet binnen te blijven.

Agenten gaan 'handhaven op excessen'

Gaat de politie hier echt op controleren? Jan Struijs van de Politiebond zegt: "We handhaven op excessen." Wat dat betekent? "We treden op bij groepen die samenscholen en zich opzettelijk niet aan de regels houden."

De agenten zullen zelf afwegen of ze al dan niet een boete uitschrijven. De hoogte zal 95 euro worden. 

De grote vraag blijft natuurlijk: wérkt zo'n avondklok nou wel? In andere landen, zoals in België en Frankrijk, hebben ze zo'n avondklok ook ingevoerd. Dit is wat daar opvalt:

België en Frankrijk hebben hem al: heeft een avondklok effect?