Experts maken zich zorgen over uitstellen tweede vaccinatieprik
Het kabinet wil de periode tussen de eerste en tweede prik uitstellen van drie naar maximaal zes weken. Zowel het Outbreak Management Team (OMT) als de Gezondheidsraad geeft aan dat het even uitstellen geen probleem is, maar verschillende experts maken zich zorgen.
Door de periode tussen de eerste en tweede prik uit te stellen, kunnen meer mensen worden ingeënt, vooral ouderen. De gedachte daarbij is dat iemand al voor een gedeelte beschermd is na de eerste vaccinatie. Het kabinet hoopt onder andere dat de coronamutatie uit het Verenigd Koninkrijk daardoor minder slachtoffers maakt.
Terug bij af
Rogier Sanders, viroloog bij het Amsterdam UMC, maakt zich grote zorgen over het uitstellen van de tweede prik. Hij maakt zich geen zorgen over de ontwikkeling van de immuniteit of de werkzaamheid van het vaccin, maar wel over de vergrote kans dat mensen die de eerste vaccinatieprik hebben gekregen tussen de eerste en tweede prik alsnog besmet raken.
"Een deel van deze mensen zal maar een gedeeltelijke immuniteit hebben. Deze mensen kunnen dus tussentijds besmet raken", vertelt de viroloog. "In dat geval kan het virus muteren naar een nieuwe variant die resistent is tegen de vaccins."
Het is beter dat een kleine groep helemaal beschermd is, aldus Sanders
Nog niet knuffelen
"Onder de huidige omstandigheden is het begrijpelijk dat we de tweede vaccinatieprik uitstellen. Maar ideaal is het niet", vindt immunoloog Marjolein van Egmond. "Om te zorgen dat het Britse variant niet de overhand neemt, is snel vaccineren goed om een eventuele derde golf te voorkomen."
Het maakt volgens Van Egmond waarschijnlijk niet uit dat de tweede prik wordt uitgesteld. "Wat wel lastig is, is dat mensen hun gedrag misschien gaan aanpassen", vertelt Van Egmond.
In de ideale wereld is volgens de immunoloog de eerste persoon die gevaccineerd is meteen na de eerste prik beschermd, maar draagt deze persoon ook geen virusdeeltjes meer met zich mee. "Dat tweede weten we dus niet zeker. Het kan nog steeds zo zijn dat iemand na vaccinatie iemand anders kan besmetten."
Discussie over uitstellen
Dat immunologen discussie hebben over het uitstellen, begrijpt immunoloog Ger Rijkers wel. Toch verwacht hij niet dat het vaccin slechter zal werken. "Ik heb geen enkele reden om dat te denken", vertelt Rijkers.
Volgens hem neemt de Gezondheidsraad het besluit, de minister is de boodschapper. Wel zit er volgens Rijkers een politiek aspect aan. "Wil je zo snel mogelijk de bevolking een beetje bescherming bieden, of hou jij je strikt aan het protocol en wil je er absoluut zeker van zijn dat een bepaalde groep zo goed mogelijk beschermd wordt?"
'Gevaarlijk risico'
Niet alleen experts uiten hun zorgen. Ook de VVD vindt dat het kabinet 'een bewust, maar ook een gevaarlijk risico' neemt. Tweede Kamerlid Hayke Veldman (VVD) geeft aan dat de leveringen van de vaccins wel op tijd moeten zijn.
Veldman wil weten welk plan zorgminister De Jonge achter de hand heeft voor het geval de leveringen niet op tijd komen of als er minder vaccins binnenkomen dan verwacht.