Neusklem en vijf keer ademen

Na 1 seconde je uitslag: snelle blaastest in coronateststraat

Door Andre Weststrate··Aangepast:
© ANPNa 1 seconde je uitslag: snelle blaastest in coronateststraat
RTL

Een wattenstaafje in je neus bij een coronatest is binnenkort op meerdere plekken niet meer de enige manier van testen. GGD-teststraten worden uitgerust met een apparaat waar je in moet ademen en je vrijwel direct de uitslag krijgt. Vanaf deze week gebeurt dit op vier testlocaties in Amsterdam. De komende maanden wordt de ademtest ook in de rest van Nederland uitgerold.

Zo'n blaastest werkt heel simpel: je krijgt een neusklem op en ademt vijf keer rustig door het apparaat. Daarna ben jij klaar en gaat een computer aan de slag met de gegevens van je adem.

Sensoren meten wat er in je adem zit en op basis daarvan wordt een profiel opgesteld. Dat wordt vergeleken met een enorm aantal andere profielen, van mensen met én zonder corona. Binnen een seconde of twee rolt jouw testuitslag eruit.

Klassen straks weer vol: zo moet een corona-uitbraak worden voorkomen
Lees ook

Klassen straks weer vol: zo moet een corona-uitbraak worden voorkomen

De coronablaastest is de afgelopen maanden uitvoerig getest in Amsterdam en kan nu dus in het hele land gebruikt gaan worden. Minister Hugo de Jonge heeft aangegeven dat het de bedoeling is dat deze blaasapparaten op tenminste één testlocatie per GGD-regio beschikbaar komen. 

Overigens is het niet zo dat de blaastest de 'gewone' tests met wattenstaafje compleet vervangt. Volgens de GGD zouden er eind maart 40.000 ademtests per dag gedaan kunnen worden. In totaal zou de GGD in maart toewerken naar 175.000 tests per dag.

"Zoals het er nu naar uitziet worden er per week twee tot drie GGD-locaties klaargemaakt voor de ademtest", zegt Rianne de Vries van Breathomix, het bedrijf achter de methode. Wanneer precies en welke teststraten als eerste aan bod komen, is op dit moment nog niet bekend.

'Direct aan de deur'

"Eerst zijn alle GGD-teststraten aan de beurt en daarna gaan we kijken wat we nog meer kunnen doen." Volgens De Vries moet je dan denken aan een blaastest bij bedrijven en op termijn bijvoorbeeld ook in de horeca.

Cafés en restaurants zijn al maanden gesloten, een methode om heel snel aan de deur te testen zou dan wel eens uitkomst kunnen bieden. Foort van Oosten, eigenaar van restaurant De Landbouw in Goes, laat weten dat hij 'direct' zo'n testapparaat aan de deur zou zetten als dat beschikbaar komt. 

Voordat elke GGD-locatie een ademtest kan afnemen, moet een aantal teststraten nog omgebouwd worden. Het apparaat waarmee de blaastest wordt afgenomen, werkt het beste in een stabiele omgeving. Dus blazen vanuit een draaiende auto kan niet meer. Ook omdat de uitlaatgassen niet bevorderlijk zijn voor je testresultaten. Zo'n autoteststraat wordt dus omgebouwd tot een teststraat waar je doorheen moet lopen.

Blaastest voor kinderen

Alles bij elkaar opgeteld is de blaastest een stuk sneller dan de huidige wattenstaafjesmethode, waarmee het tot 48 uur kan duren voor je de uitslag hebt. "Het blazen duurt een halve minuut en binnen 1 of 2 seconden is er een uitslag. Het apparaat krijgt daarna wel een nieuw mondstuk en moet goed schoongemaakt worden. Per persoon duurt een test zo'n 3 tot 4 minuten", zegt De Vries. 

Het apparaat is voor kinderen jonger dan 18 nog niet getest en gevalideerd voor het coronavirus, maar wordt bij die groep al wel gebruikt voor astma of andere longziektes. Zo'n testperiode duurt een tot anderhalve maand, dus het hoeft niet lang te duren voordat ook kinderen op deze manier een coronatest kunnen doen.

Testlocaties, kits, laboratoria en GGD-personeel: dat kost een bak met geld. Olivia Manders legt uit dat één coronatest flink in de papieren loopt.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
GGDGGD AmsterdamCoronatestCoronacrisis in NederlandLink in bioAmsterdamChina