Isolatie in het UMCG

Verplichte isolatie bij ziekte komt weinig voor, 'alleen bij acuut gevaar'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVerplichte isolatie bij ziekte komt weinig voor, 'alleen bij acuut gevaar'
RTL

Coronapatiënten die niet vrijwillig meewerken aan isolatie, kunnen worden geïsoleerd in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Dat lijkt een heftige maatregel, maar is het dat ook? We leggen het uit.

Volgens de minister is het 'vanwege de uitbraak van Covid-19 nodig een ziekenhuis aan te wijzen waar patiënten kunnen worden geïsoleerd die (vermoedelijk) besmet zijn met deze infectieziekte en die niet vrijwillig meewerken aan isolatie'. Het zou gaan om 'enkele patiënten', meldt de minister.

Het gaat bijvoorbeeld om mensen die 'niet thuis in isolatie kunnen blijven'. Iemand wordt pas opgenomen als ook het RIVM en de GGD daarmee instemmen, schrijft De Jonge.

Vijf bedden in UMCG voor verplichte opname

Besmettelijke coronapatiënt kunnen voortaan gedwongen worden opgenomen in de tbc-kliniek Beatrixoord van het Universitair Medisch Centrum Groningen in Haren. Daar zijn vijf plekken beschikbaar.

Cholera

Volgens advocaat Hein Kernkamp van Minerva-Advocaten in Rotterdam gaat het om een paardenmiddel. "Het gedeelte van de oude wet publieke gezondheid dat over gedwongen isolatie ging, was geschreven voor mensen die op schepen zaten die Nederland binnenkwamen vanuit gebieden waar cholera heerste. Dat paste niet zo bij de covid-crisis. In de eerst golf moest ook nog getest worden, dus men wist niet of er sprake was besmetting met een infectieziekte, zodat de voorzitter van de veiligheidsregio een bevel tot isolatie kan geven."

Eind januari 2020 is Covid-19 aangemerkt als een Infectieziekte uit groep A van de Wet publieke Gezondheid.

Wettelijk systeem optuigen

"Ik neem aan dat ze het willen gaan doen", zegt de Rotterdamse advocaat over de verplichte zelfisolatie. "Maar misschien zat het ook gewoon in de ambtelijke pijplijn. Het gaat erom dat er een wettelijk systeem wordt opgetuigd, dat het mogelijk maakt áls de situatie zich voordoet."

Het zou vooral gaan om reizigers die met boot of vliegtuig naar Nederland komen. "Ik kan me voorstellen dat er mensen aankomen op Schiphol die worden verdacht van een coronabesmetting. Daarvan wordt dan door de gezagvoerder een melding gedaan. Bij aankomst worden die in mensen een aparte ruimte gezet. Als iemand dan positief test en verder niet wil meewerken, dan moet er wat gebeuren. En die kunnen dan straks zoals de Wet publieke gezondheid het formuleert onverwijld ter isolatie in het UMCG worden geplaatst."

Meldingsplichtige infectieziekten:

De meldingsplichtige ziekten worden in Nederland onderverdeeld over de groepen A, B1, B2 en C. Deze indeling is gebaseerd op de mate waarin dwingende maatregelen opgelegd kunnen worden om de bevolking te beschermen. In groep A, de ernstigste groep, zijn de mogelijk wettelijke maatregelen:

  • gedwongen opname tot isolatie of thuisisolatie
  • gedwongen onderzoek
  • gedwongen quarantaine (inclusief medisch toezicht)
  • verbod van beroepsuitoefening.

Dit geldt voor de ziekten: covid-19, het MERS-coronavirus, Pokken, Polio, Severe acute respiratory syndrome (SARS) en Virale hemorragische koorts.

Bron: RIVM

Versoepelingen of niet, voor Rachel blijft isolatie zaak van leven of dood
Lees ook

Versoepelingen of niet, voor Rachel blijft isolatie zaak van leven of dood

Kernkamp benadrukt dat het niet gaat om psychiatrische patiënten met een coronabesmetting, die een gevaar voor zichzelf of hun omgeving zijn. "Daar zijn al mogelijkheden voor in de wet."

Voor elke infectieziekte

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat het niets te maken heeft met de uitbreiding van de quarantaineplicht of inreisbeperkingen. "Voor elke infectieziekte type A, moet een ziekenhuis aangewezen worden voor 'het geval dat'. 'Voor een ziekte als tbc of ebola is dat ook geregeld."

Een voorzitter van een veiligheidsregio, een burgemeester dus, kan als iemand niet mee wil werken aan quarantaine, hiermee daartoe opdracht geven. Het aanwijzen van een ziekenhuis betekent niet dat gedwongen quarantaine in het geval van corona wordt opgelegd, benadrukt de woordvoerder

Waarom de maatregel nu pas wordt ingevoerd, en niet al bij de aanpassing van de wet in januari, is niet bekend.

Wanneer gedwongen opname?

Als er bij lokale instanties zorgen zijn over een besmet persoon dan wordt dat gemeld bij de GGD. De GGD-arts adviseert de voorzitter van de Veiligheidsregio, die de maatregel tot gedwongen isolatie kan opleggen na overleg met de officier van justitie. Vervolgens wordt dat ook nog getoetst door de rechter.

Gedurende de gehele coronacrisis is in Nederland een dergelijke gedwongen opname nog niet voorgekomen.

Besmette moeder negeert quarantaine: school België moet op slot
Lees meer over
CoronabesmettingenCoronacrisis in NederlandCoronamaatregelenLockdownQuarantaineCoronavirusReizen