Rijkswaterstaat is voorbereid

30 centimeter sneeuw? 'Ga niet zonder winterbanden de weg op'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
30 centimeter sneeuw? 'Ga niet zonder winterbanden de weg op'
RTL

Bakken sneeuw, centimeters ijs en gladde wegen. We krijgen het vanaf zondag allemaal als we de weerberichten mogen geloven. Mogelijk flinke winterpret dus, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Je herinnert je vast de beelden van glibberende auto's van begin deze week nog. En ook deze keer is een ongeluk zomaar gebeurd.

"In de nacht van zaterdag op zondag kan plaatselijk een leuk sneeuwdek komen", zei William Huizinga van Buienradar gister al. "Zondagmiddag wordt in het noorden en oosten 20 centimeter sneeuw verwacht, op sommige plekken zelfs nog meer."

Rijkswaterstaat is voorbereid op een weekend met extreem winterweer, verzekert een woordvoerder. Strooiwagens staan klaar, en ook het gebruik van sneeuwschuivers wordt niet uitgesloten. "Die kun je gebruiken vanaf een sneeuwlaag van 2 centimeter. Het is even afwachten of we ze nodig hebben. Als het nodig is kunnen we met 1200 man aan het werk."

Misschien ijzel

Aan de inzet van materieel zal het dus niet liggen volgens Rijkswaterstaat, maar het is natuurlijk wel de vraag hoe hevig het sneeuwt en of het misschien wel weer ijzelt. Daar is moeilijk tegenaan te strooien. Het eerste advies: pas goed op als je de weg opgaat.

Weerman Reinier van den Berg denkt aan forse sneeuwduinen komend weekend:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Als we spreken met BOVAG (Bond Van Automobielhandelaren en Garagehouders) is de toon wel iets ernstiger. "Als je bewust niet hebt gewisseld van autoband, blijf dan dit weekend lekker thuis", zegt Tom Huyskens van de bond.

Minder mensen wisselen van band

En dat zijn veel mensen. Huyskens stelt dat in niet-coronajaren slechts een kwart van alle particuliere autobezitters wisselt van zomer- naar winterband. Nu in coronatijd weet hij het zo goed als zeker: dat percentage is nog lager. We rijden namelijk minder. 

En dat kan gevaarlijk zijn, helemaal als het ijzelt. Ongelukken zijn dan bijna een zekerheid. In onderstaande video legt Marc de Jong van Buienradar uit hoe ijzel ontstaat:

Hoe kan het dat ijzel zo snel van wegen ijsbanen maakt? Weerman Marc de Jong van Buienradar legt uit.

Daarbij moet wel gezegd worden dat de vierseizoenenband aan een opmars bezig is, zegt Huyskens. Die band is een uitkomst voor mensen die 'geen echte kilometervreter' zijn, zegt hij. Maar het is en blijft een compromis. "En als je wél winterbanden hebt, moet je ook altijd je rijstijl aanpassen bij slechte omstandigheden. Sneeuw of ijs brengt verraderlijke situaties met zich mee."

Remweg langer, glijden op de oprit

Tóch de weg op met je zomerbanden? Weet dan dat je remweg twee keer zo lang is, en als er op bijvoorbeeld op een oprit naar een snelweg nog niet gestrooid is, wees dan niet verbaasd als je moeite hebt om de weg op te komen. Een advies van Huyskens: "Pak lekker het sleetje uit de schuur en ga zo door de straat."

Bianca Damink van de ANWB adviseert automobilisten zich aan te passen aan de omstandigheden, maar ook aan het overige verkeer. Want gevaarlijke situaties ontstaan vaak als er flinke snelheidsverschillen ontstaan. Een logisch advies: kijk ver vooruit, en houd afstand. Meer dan normaal.

Lees meer over
BuienradarSneeuwExtreem weerNederland