Nederland start met AstraZeneca, twijfels over werking bij Zuid-Afrikaanse variant
Vanaf morgen wordt het AstraZeneca-vaccin ingezet in Nederland. Na Pfizer en Moderna is dat het derde vaccin dat gebruikt wordt. Ondertussen zijn er twijfels of het Astrazeneca vaccin wel goed werkt tegen de Zuid-Afrikaanse variant. Verder onderzoek moet dat nog uitwijzen.
Zuid-Afrika is voorlopig gestopt met AstraZeneca omdat die niet goed lijkt te werken tegen de Zuid-Afrikaanse mutatie van het coronavirus. In Nederland is daar nog geen sprake van.
Volgens het RIVM zijn er in Nederland enkele tientallen gevallen van de Zuid-Afrikaanse variant bekend. "We hebben hier vooral te maken met de klassieke en de Britse variant. Er zijn geen aanwijzingen dat AstraZeneca niet werkt tegen de Britse variant. Dat is de variant die de overhand krijgt. Het is dus geen probleem om te starten met AstraZeneca", zegt epidemioloog Susan van den Hof van het RIVM.
'Zo snel mogelijk vaccineren'
Daar sluit arts-microbioloog Frans Stals van Zuyderland in Heerlen zich bij aan. Volgens hem is het zaak om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen te vaccineren. "We weten niet of het vaccin bestand is tegen alle mutaties, maar een vaccin met een effectiviteit van 60 procent is altijd beter dan geen vaccin."
AstraZeneca gaat ervan uit dat het vaccin nog steeds beschermt tegen ernstige ziekte door de Zuid-Afrikaanse variant. "In het bijzonder wanneer er 8 tot 12 weken tussen twee inentingen zitten, in plaats van de gebruikelijke 3 weken", zegt een woordvoerder.
Boostervaccin
Ondertussen zijn fabrikanten al druk bezig met de ontwikkeling van vaccins tegen de mutaties. "Het zou zomaar kunnen dat er weer een nieuwe mutant opduikt. Stel dat het virus blijft muteren, dan zou je in de toekomst kunnen denken aan extra boostervaccins. Dan krijg je bijvoorbeeld een derde prik", zegt arts-microbioloog Stals.
Pfizer en Moderna laten weten dat hun vaccins werken tegen de Britse en Zuid-Afrikaanse variant, maar dat ze alle ontwikkelingen in de gaten houden. "Mocht het vaccin onvoldoende werken, dan kunnen we altijd kijken naar een boostervaccin."
Oxford University en AstraZeneca zijn begonnen met het aanpassen van het vaccin tegen deze variant. "We hopen dat we dit vaccin in het vierde kwartaal al kunnen toepassen", laat een woordvoerder van Astrazeneca.