Ruinerwoldzaak

Oudste kinderen Ruinerwoldzaak vrezen vader: 'Hij zal vervallen in oude patronen'

Door ANP··Aangepast:
© ANP Oudste kinderen Ruinerwoldzaak vrezen vader: 'Hij zal vervallen in oude patronen'
RTL

De advocaat van de vier oudste kinderen van Gerrit Jan van D. heeft in de rechtbank van Assen een slachtofferverklaring voorgelezen. Zij zeggen daarin te vrezen dat hun vader in zijn oude, kwalijke gedragspatronen vervalt als hij op vrije voeten komt en bij zijn vijf jongste kinderen gaat wonen.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft eerder vandaag te kennen gegeven dat het Van D. niet verder wil vervolgen. Volgens het OM is Van D. niet in staat te worden berecht, als gevolg van door een beroerte opgelopen, ernstige hersenschade. 

Messias

Als de rechtbank in die visie meegaat, zal Van D. (68) op vrije voeten komen. Van D. zit op dit moment vast in de gevangenis bij Schiphol, maar wil weer bij zijn vijf jongste kinderen gaan wonen. Dat zal hun de kans ontnemen 'een individu te worden', vrezen zijn vier oudste kinderen. Alle kinderen van Van D. zijn inmiddels meerderjarig.

Volgens zijn vier oudste kinderen beschouwen de vijf jongere kinderen hun vader nog steeds als een soort messias en is de kans groot dat hij zijn macht over hen opnieuw zal uitoefenen.

OM: vervolging zaak-Ruinerwold stoppen vanwege beroerte verdachte vader
Lees ook

OM: vervolging zaak-Ruinerwold stoppen vanwege beroerte verdachte vader

De oudste kinderen vinden dat het strafproces tegen hun vader zou moeten worden doorgezet, desnoods met de nodige aanpassingen. "Het is ons er nooit om gegaan dat Gerrit Jan zelf gestraft zou worden. Het gaat ons erom dat door de rechtbank heel duidelijk wordt uitgesproken dat wat ons is overkomen niet kan, dat die feiten strafbaar zijn." Zij zien dat als 'een erkenning van het leed dat wij allen vanaf onze geboorte hebben moeten doorstaan'.

Geruchtmakende Ruinerwoldzaak kwam in 2019 aan het licht

Gerrit Jan van D. en medeverdachte Josef B. zijn in oktober 2019 gearresteerd. Uit onderzoek is volgens het OM gebleken dat Van D. zes van zijn negen kinderen jarenlang op een boerderij nabij het Drentse dorp Ruinerwold heeft vastgehouden, onder invloed van een religieuze ban. Hij zou kinderen hebben mishandeld en seksueel hebben misbruikt.

In 2016 kreeg Van D. een herseninfarct. Ook in zijn ernstig verzwakte toestand bleef hij de baas, tegen wie geen 'nee' kon worden gezegd, aldus de kinderen. De vrouw van Van D. is in 2004 overleden. Van D. gaf zijn oudste kinderen daarvan de schuld, omdat zij 'onreinheid' het huis in brachten. Ook na zijn arrestatie is Van D. invloed blijven uitoefenen op zijn vijf jongste kinderen, zeggen zij.

Lees meer over
Opsluiting RuinerwoldRuinerwold