Symptomen

Onderzoekers: test ook bij hoofdpijn en vermoeidheid op corona

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockOnderzoekers: test ook bij hoofdpijn en vermoeidheid op corona
RTL

Verkoudheid, hoesten, koorts: het lijstje met corona-alarmbellen kennen we intussen allemaal. Maar volgens Britse onderzoekers wordt met die bekende corona-symptomen maar 69 procent van de besmettingen opgemerkt.

Dat schrijven de onderzoekers in het Journal of Infection. Volgens de analyse zouden ook hoofdpijn en vermoeidheid in het lijstje met symptomen moeten komen. Als mensen zich bij die klachten ook al laten testen, zou 92 procent van de besmettingen opgespoord worden.

"Tot onze verbazing komt de klacht vermoeidheid het meeste voor", zegt onderzoeksleider Edde Loeliger tegen de Volkskrant. Neusverkoudheid komt juist veel minder voor, zegt de onderzoeker.

Driekwart had hoofdpijn

In het onderzoek is gebruik gemaakt van een app waarin meer dan 120.000 mensen hun ziekteverschijnselen invoerden. Driekwart had hoofdpijn als symptoom, 80 procent was vermoeid. Maar beide symptomen zijn zowel in Nederland als in het Verenigd Koninkrijk geen reden om een test te doen.

Testen en in quarantaine bij verkoudheid: wij wel, maar in veel andere landen niet
Lees ook

Testen en in quarantaine bij verkoudheid: wij wel, maar in veel andere landen niet

Het nadeel van testen bij hoofdpijn en vermoeidheid is dat deze klachten vaak voorkomen. Om wél te testen bij deze symptomen, zouden ongeveer twee keer zoveel tests nodig zijn, blijkt uit de analyse.

Nieuwe lijst met symptomen

"Zeker in het begin was de gedachte: als we op al deze symptomen gaan testen, zijn we binnen een paar maanden door onze tests heen", zegt Loeliger. "Maar nu er meer testcapaciteit is, heeft het wel degelijk zin om de symptomen toe te voegen."

Het RIVM is momenteel bezig om de lijst met 'kernklachten' voor corona te herzien, schrijft de Volkskrant. Daarbij wordt opnieuw gekeken bij welke klachten er getest moet worden. Over een paar weken wordt de uitkomst voorgelegd aan het OMT.

In Bunschoten wordt getest met een alternatieve coronatest. In plaats van een wattenstaafje in neus en keel krijgen kinderen een mondspoeling.
Lees meer over
CoronatestCoronavirusWetenschappelijk onderzoekCoronabesmettingen