GGD en huisartsen

Bijna 289.000 prikafspraken afgezegd door vaccinatiestop AstraZeneca

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPBijna 289.000 prikafspraken afgezegd door vaccinatiestop AstraZeneca
RTL

Door de beslissing van minister Hugo de Jonge om tijdelijk te stoppen met het vaccin van AstraZeneca, moeten bijna 289.000 prikafspraken worden afgezegd. Het is nog niet bekend of mensen die de komende twee weken geen AstraZeneca-vaccin krijgen, versneld kans maken op een andere vaccinatie.

Gisteravond liet Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer weten dat er de komende twee weken niemand gevaccineerd wordt met het vaccin van AstraZeneca.

"We moeten altijd het zekere voor het onzekere nemen", schreef De Jonge. "Daarom is het verstandig om nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken."

Coronadashboard

De GGD meldde vervolgens dat er 43.000 afspraken moesten worden afgezegd. Uit cijfers van het Coronadashboard van de Rijksoverheid blijkt echter dat er nog veel meer prikafspraken worden opgeschort. Dat komt omdat huisartsen ook mensen prikken. 

Over twee weken, op 28 maart, zouden er volgens het Coronadashboard 639.075 mensen ingeënt moeten zijn met het AstraZeneca-vaccin. Nu staat de teller nog op 350.284. Dat betekent dat 288.791 prikken niet gezet kunnen worden door de beslissing.

Nederland stopt tijdelijk met vaccineren met AstraZeneca
Lees ook

Nederland stopt tijdelijk met vaccineren met AstraZeneca

Volgens het RIVM zijn alle huisartsen en GGD's inmiddels geïnstrueerd om vanaf vandaag niemand in Nederland meer te vaccineren met het vaccin van AstraZeneca.

Bijna 1,9 miljoen gevaccineerden

Vaccinatie met vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna gaan wel gewoon door. De prognose is dat er op 28 maart in totaal 2.349.824 mensen gevaccineerd zijn tegen corona, terwijl dat er 2.638.615 zouden zijn geweest als prikken met AstraZeneca wel doorgang had gevonden.

Op dit moment zijn er in Nederland 1.865.547 coronavaccinaties toegediend.

Minister Hugo de Jonge stelt dat iedere volwassene in ons land voor half juli een eerste prik kan krijgen. Is dat haalbaar?
Lees meer over
Hugo de JongeAstrazenecaRIVMGGDVaccinatieCoronavaccinCoronavirusCovid-19Link in bio