Sabine (23) weet hoe het is – zij werd als kind gedwongen haar borsten te laten zien
Het filmpje waarin acteur Bilal Wahib een 12-jarige jongen overhaalt om zijn geslachtsdeel te laten zien, maakt veel los. Ook bij jongeren die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt, zoals Sabine. Zij werd als 11-jarig meisje bedreigd en gedwongen om haar borsten te laten zien voor de webcam. "Ik voelde me verschrikkelijk, maar durfde het tegen niemand te vertellen."
Sabine wil het liefst anoniem haar verhaal doen. Want ook nu, ruim 12 jaar later, heeft ze niemand in haar directe omgeving verteld wat haar als kind is overkomen. "Ik schaamde me, hoopte gewoon dat er nooit iemand achter zou komen. Ik legde de schuld bij mezelf."
'Het ligt niet aan jou'
Toch wil ze nu graag haar verhaal doen. Voor alle andere kinderen en jongeren die dit overkomt. "Want je bent niet alleen, en je kunt er niets aan doen. Er zijn altijd mensen die er van alles over vinden en denken, maar het ligt niet aan jou. Dit kan iedereen overkomen, laat je geen schuldgevoel aanpraten", zegt ze. "En hoe verschrikkelijk het in het begin ook voelt, je komt er overheen. Het komt goed."
Dat laatste heeft ze zelf lange tijd niet geloofd. "Ik was altijd al wel verlegen, maar dit heeft alles wel veel erger gemaakt. Ik durfde er met niemand over te praten. Ik heb me jarenlang heel alleen gevoeld en voelde me al die tijd onveilig."
Wat is er gebeurd?
Op sociale media gaat sinds gisteren een video rond waarin te zien is hoe acteur Bilal Wahib een minderjarige fan 17.000 euro biedt als hij zijn piemel laat zien. De jonge fan doet dat vervolgens voor het oog van de kijkers en wordt daarna hard uitgelachen.
De actie van de Mocro Maffia-acteur leidt tot veel afschuw. Bedrijven hebben de samenwerking met Wahib opgezegd. Zelf heeft hij inmiddels excuses aangeboden. Hij zegt 'vreselijk veel spijt' te hebben en noemt het incident 'een domme grap'.
Vanavond schuift hij, samen met zijn advocaat, aan in de talkshow 'Beau' op RTL 4.
Webcam en msn
Het verhaal van Sabine speelde zich af rond 2009. Msn was nog cool, steeds meer mensen hadden thuis een webcam. "En er waren heel veel van die websites waar je een huisdier kon verzorgen, zoals Digidier. Daar was ik, net als heel veel leeftijdgenoten, heel actief op."
Op een dag werd ze benaderd door een onbekend profiel, dat met haar begon te praten op het platform. "Dat was niet zo gek, dat gebeurde daar wel meer. Hij deed zich voor als een leeftijdgenoot en in de weken erna kletsten we af en toe wat. Na een tijdje vroeg hij of we ook konden msn'en."
Daar spraken ze verder. "Dat waren normale gesprekken, niets geks. Op een bepaald moment vroeg hij of ik mijn webcam aan kon zetten zodat hij me kon zien."
'Ik weet je te vinden'
En toen sloeg de sfeer al snel om. "Hij vroeg eerst of ik mijn gezicht wilde laten zien en daarna wilde hij dat ik mijn borsten liet zien. Ik dacht meteen: dat ga ik niet doen. Maar toen kwamen er bedreigingen bij. 'Ik weet je te vinden', zei hij. En: 'ik weet waar je woont'."
Sabine raakte in paniek. "Ik was 11, ik had geen idee wat ik moest doen en was doodsbang. In die paniek heb ik toen mijn borsten laten zien. Daarna heb ik meteen de laptop dichtgedaan en het account op alle plekken geblokkeerd."
'Voelde me heel erg klote'
Een verschrikkelijke tijd brak aan voor Sabine. "Ik voelde me heel erg klote, ik kan het denk ik niet anders omschrijven. Ik moest de volgende dag naar school toe. Ik had geen idee wie er achter het account zat. Dus ik dacht, misschien is het wel een jongen van school. Of een zoon van de juf. Ik wist het niet en dat gaf me en heel onveilig gevoel. Ik durfde mensen lange tijd niet meer te vertrouwen."
Ook in de jaren daarna bleef het incident haar achtervolgen. "Ik was soms bang dat diegene die achter het account zat, me alsnog zou komen opzoeken. En soms ben ik nog steeds bang dat de foto's ergens op kunnen duiken. Ik weet niet wie het gedaan heeft en daar ga ik ook nooit meer achter komen. Ik heb het heel lang verdrongen, geprobeerd er niet aan te denken."
Inmiddels gaat het beter met Sabine. "Ik ben er inmiddels denk ik wel overheen. Maar als er dan zoiets gebeurt als met Bilal Wahib en die jongen, dan is het toch confronterend. Ik dacht meteen: shit, zoiets is mij ook gebeurd."
'Je maakt een ander echt kapot'
Ze heeft geen goed woord over voor zijn actie. "Mensen moeten beter nadenken voor ze zoiets doen. Je maakt een ander echt kapot. Hij kan zeggen dat het een grap was, maar er is niets grappigs aan. Hij is een idool voor veel mensen, die jongen keek waarschijnlijk naar hem op. Ik kan er niet bij dat je dan zoiets doet."
Tegen het slachtoffer zou ze willen zeggen: "Ik snap dat het nu heel rot is, en dat blijft nog even zo. Maar vergeet niet: dit kan iedereen overkomen en je bent niet alleen. Praat erover en zoek hulp als je daar behoefte aan hebt. En dan hoop ik dat hij het een plekje kan geven en door kan gaan met zijn leven."
Tips om je kind te helpen
Sabine is niet de enige die slachtoffer wordt van online misbruik. Pesten, stalken, gehackt worden, sexting of het ontvangen van berichten met schokkende inhoud. Een op de drie tieners tussen 12 en 18 jaar oud maakte iets vervelends mee op internet, blijkt uit onderzoek van Safer Internet Centre Nederland dat vorig jaar verscheen.
RTL Nieuws legde eerder vijf vervelende online situaties voor aan opvoeddeskundige Marina van der Wal. Zij geeft advies: hoe kun je als ouder het beste omgaan met online ruzie of pesten? En wat als je kind online bedreigd wordt en ongepaste berichten krijgt? Lees hier het hele artikel.
'Het is nooit de fout van het slachtoffer'
Ook Slachtofferhulp Nederland krijgt de afgelopen jaren steeds meer meldingen van mensen die getroffen zijn door online seksueel misbruik. Ze roepen slachtoffers op om hulp te zoeken.
"We hopen dat mensen die dit overkomt zich melden. Vaak durven ze niet met hun verhaal naar buiten te komen. Daarom benadrukken we dat het nooit de fout van het slachtoffer is", vertelt de woordvoerder.
"Er gaat veel schaamte gepaard met seksueel misbruik. Als een jongen zich ontbloot voor een camera, kan hij het gevoel hebben dat het zijn eigen schuld is, omdat hij het zelf doet. Maar iemand wordt vaak onder druk gezet of gechanteerd."
Zoek je hulp?
Ben jij slachtoffer van online seksueel misbruik en wil je er over praten, of zoek je hulp? Bel 0900-0101 of kijk op de website van Slachtofferhulp Nederland.