Adviesraad: maak groente en fruit goedkoper, beperk aantal snackbars
Promoot gezond eten en ga ongezond gedrag tegen: dat is de boodschap van een belangrijk adviesorgaan aan de overheid. Hoe? Maak groente en fruit goedkoper, voer een suikertaks in en zorg dat gemeenten het aantal snackbars kunnen beperken.
Dat schrijft de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving (RVS) vandaag in een rapport. Het adviesorgaan wil dat het tegengaan van 'gezondheidsachterstanden' in de samenleving wettelijk wordt vastgelegd.
'Minimale gezondheidkansen'
Net zoals er door de overheid een bestaansminimum is vastgelegd en omschreven in wet- en regelgeving, zo zou er ook een ondergrens op gezondheidsgebied moeten komen.
De RVS, onder leiding van voormalig politica Jet Bussemaker, vindt dat de overheid criteria moet opstellen 'die een basis leggen voor de minimale gezondheidskansen van alle burgers'. Want die kansen zijn nu zeer ongelijk verdeeld.
Een van de ideeën is om de btw op groente en fruit te verlagen, zodat dat goedkoper wordt. RTL Z rekende vorige maand al uit wat het betekent als er inderdaad een lagere btw komt op groente en fruit. Voor ondernemers is het een nachtmerrie:
Korter leven
Mensen met een 'kwetsbare maatschappelijke positie' leven gemiddeld zeven jaar korter dan mensen met een hogere opleiding en een hoog inkomen, meldt de raad. Mensen uit kwetsbare groepen leven bovendien vijftien jaar korter in goede gezondheid.
'Koude frikandel'
"Gezondheidsachterstanden hangen samen met langdurige en complexe sociale problemen, zoals werkloosheid, een laag inkomen, schulden of een ongezonde leefomgeving", schrijft de raad.
Ook kinderen zijn daar vervolgens de dupe van, vertelt een van de leden van de adviesraad aan Binnenlands Bestuur: "Je ziet dat verschil op scholen. Het ene kind haalt een appel uit het trommeltje, de andere een koude frikandel."
Miljardeninvestering
Daar ís iets aan te doen, maar dan moet de overheid wel met regelgeving komen. Daarnaast heeft de coronacrisis de 'hardnekkige gezondheidsachterstanden' uitvergroot.
Om de situatie te verbeteren is meer geld nodig: zo'n 1,7 miljard euro, vermoedt de raad. De overheid moet beginnen met wijken, gemeenten en regio's waar de achterstanden het grootst zijn.