Vooral veel vrouwen melden bijwerkingen vaccins, maar we weten niet waarom
Het overgrote deel van de mensen met klachten na toediening van het coronavaccin is vrouw. Hoe dat kan? Dat weten we niet. Farmaceuten hebben in het onderzoek niet gekeken naar sekse. Dat blijkt uit onderzoek van Investico. "Een gemiste kans."
Investico is het onderzoeksplatform voor Trouw, EenVandaag en de Groene Amsterdammer. Het platform bestudeerde alle klinische proeven van vijf coronavaccins; Pfizer/BioNtech, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V en Janssen, zoals gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften. Niet één daarvan rapporteerde het optreden van bijwerkingen naar sekse.
86,6 procent vrouw
Volgens Investico kwamen er bij het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb tot nu toe 26.000 meldingen binnen waarbij 152.000 bijwerkingen werden gemeld. Van de melders was 86,6 procent vrouw. Wereldwijd is hetzelfde beeld te zien.
Krijgen vrouwen andere bijwerkingen? Daar is dus geen onderzoek naar gedaan. Een van de verklaringen zou kunnen zijn dat tot nu toe veel jonge, vrouwelijke gezondheidsmedewerkers zijn gevaccineerd.
Kleinere dosis
Maar wellicht is er meer aan de hand. Zo zouden vrouwen mogelijk beter af zijn met een kleinere dosis.
Volgens Investico bewees onderzoek naar een griepvaccin begin deze eeuw dat met name jonge vrouwen veel meer vaccin ontvingen dan nodig. Voor dezelfde werkingsgraad hadden ze genoeg aan een halve dosering, met bovendien minder bijwerkingen.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseerde in 2010 fysiologische verschillen tussen mannen en vrouwen standaard mee te nemen in toekomstig onderzoek.
'Trekken vrouwen eerder aan de bel?'
"Als vrouwen al meer melden, dan weten we niet hoe dat komt", zegt Lareb-directeur Agnes Kant. "Ervaren ze meer klachten, hebben ze daadwerkelijk klachten, trekken ze eerder aan de bel?"
Volgens Investico treffen ernstige bijwerkingen tot nu toe vooral vrouwen, zoals trombose in combinatie met een lage hoeveel bloedplaatjes in het bloed die momenteel in verband wordt gebracht met het vaccin van AstraZeneca.
Onderzoeker Chahinda Ghossein-Doha van het Maastricht UMC+ zegt tegen het platform dat het ontbreken van seksespecifieke analyses een 'gemiste kans' is.
De roep om meer onderzoek te doen naar de verschillen tussen mannen en vrouwen in de gezondheidszorg klinkt al langer. De Alliantie Gender en Gezondheid bracht daar in 2015 al een rapport over naar buiten.
Deze alliantie was een initiatief van WOMEN Inc. Daarin zitten onder andere medisch specialisten.
De zorg is vooral toegespitst op mannen en dat heeft forse consequenties, meldde de alliantie. Omdat er geen rekening wordt gehouden met de verschillen, worden er vaak verkeerde diagnoses gesteld en onjuiste behandelingen gegeven.