Ontbreken eindtoets

Achtstegroepers kregen lager schooladvies: vooral meisjes de dupe

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPAchtstegroepers kregen lager schooladvies: vooral meisjes de dupe
RTL

Leerlingen die vorig jaar in groep acht zaten, kregen een lager schooladvies dan de achtstegroepers in de jaren ervoor. Dat komt door het ontbreken van de eindtoets. Opvallend is dat vooral meisjes vaak de dupe zijn.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo'n 45 procent van alle leerlingen kreeg in 2020 het schooladvies om naar een van de vmbo-niveaus te gaan. De jaren ervoor lag dit percentage lager, zo'n 41 procent van de leerlingen kreeg toen dat schooladvies.

Vmbo/havo of hoger

Het aantal schooladviezen voor vmbo/havo of hoger daalde juist. Vorig jaar kreeg 55 procent van de leerlingen dat advies, terwijl het in de jaren daarvoor om ruim 58 procent ging.

61 procent basisscholen gaf lager schooladvies dan eerdere jaren
Lees ook

61 procent basisscholen gaf lager schooladvies dan eerdere jaren

Onderzoek RTL Nieuws

Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek eind vorig jaar al dat Nederlandse bassischolen in coronajaar 2020 een lager gemiddeld schooladvies gaven.

Volgens minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) vielen de schooladviezen lager uit door het niet-doorgaan van de eindtoets. Hij zei zich zorgen te maken over de ontwikkeling. "Dit treft vooral leerlingen die toch al minder kansen hebben in het leven. Ik roep scholen op: kijk naar de kwaliteiten en geef kinderen het voordeel van de twijfel."

Niveau opkrikken

De daling is vooral te zien bij meisjes, concludeert het CBS. Zij halen, vaker dan jongens, een goede score op de eindtoets en weten zo hun schooladvies op te krikken. Dat kon door de coronacrisis vorig jaar niet. Het aantal meisjes met een schooladvies vmbo/havo of hoger daalde vorig jaar met 7 procent.

De onderzoekers concluderen dat ook bij leerlingen uit lagere sociaaleconomische klassen het advies is gedaald. Hoe lager het inkomen van de ouders, hoe lager het gemiddelde advies van de kinderen, concludeert het CBS.

Hoger advies? Geen garantie voor succes

Een hoger advies is geen garantie voor succes, benadrukt het CBS. De onderzoekers zien dat bijvoorbeeld terug aan de kinderen van wie het advies vijf jaar geleden werd verhoogd na de eindtoets. Drie jaar later zat bijna een op de vijf (18 procent) op een lager niveau dan het uiteindelijke advies.

Lees meer over
Arie SlobSchooladviesBasisonderwijsEindtoets basisonderwijsCito-toets