Lager schooladvies

PO-Raad: 'Er is iets fundamenteel mis in het Nederlandse onderwijsstelsel'

Door RTL Nieuws/ANP··Aangepast:
© ANPPO-Raad: 'Er is iets fundamenteel mis in het Nederlandse onderwijsstelsel'
RTL

Er is iets fundamenteel mis in het Nederlandse onderwijsstelsel, volgens de koepel van basisscholen, de PO-Raad. Volgens hen krijgen te veel kinderen een te laag advies voor de middelbare school. Ook hebben niet alle kinderen dezelfde kansen, helemaal als hun ouders een laag inkomen hebben.

Volgens de PO-Raad is bij dezelfde toetsresultaten het schooladvies voor kinderen van laagopgeleide ouders een kwart lager dan het advies voor kinderen van hoogopgeleide ouders.

Kansrijker onderwijsstelsel

"Eenmaal doorverwezen naar het voortgezet onderwijs is de kans dat je blijft op het niveau waar je zit, het grootst", zegt Anko van Hoepen, vicevoorzitter van de PO-Raad.

Volgens de koppel weet de ene ouder nauwelijks wat een eindtoets is, terwijl de ander zijn kind naar toetstraining stuurt. Daarom wil de koepel dat het nieuwe kabinet zorgt voor 'een kansrijker onderwijsstelsel'.

Lager advies

De organisatie reageert op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daaruit blijkt ontdekte dat de kinderen die vorig jaar in groep 8 van de basisschool zaten, een lager advies voor de middelbare scholen hebben gekregen dan de jaren ervoor.

Achtstegroepers kregen lager schooladvies: vooral meisjes de dupe
Lees ook

Achtstegroepers kregen lager schooladvies: vooral meisjes de dupe

Door het coronavirus ging hun eindtoets niet door en konden ze hun advies niet opkrikken. Vooral bij meisjes en kinderen uit lagere sociaaleconomische klassen daalde het schooladvies.

Hoe lager het inkomen van de ouders, hoe lager het gemiddelde advies van de kinderen, concludeerde het CBS eerder.

Lees meer over
PO-raadCBSSchooladviesNederland