Geen kinderspel

Coronacrisis stuwt prijs Pokémonkaarten naar ongekende hoogte

Door Youssef Driuch··Aangepast:
Coronacrisis stuwt prijs Pokémonkaarten naar ongekende hoogte
RTL

Heel veel geld verdienen met Pokémon: wie denkt dat dat niet mogelijk is, moet zich nog even goed achter de oren krabben. Onlangs stuitte een Belgische man op een Pokémonkaart die minimaal 423.000 euro waard is, terwijl diezelfde kaart eind vorig jaar nog zo'n 200.000 euro waard was. Hij is niet de enige die er veel geld mee verdient.

Sinds het begin van de coronacrisis is er een stormloop op Pokémonkaarten. Spelletjeswebshops kampen met tekorten, fabrikanten kunnen de vraag niet bijbenen. Ook YouTubers en influencers springen in op de hype. Dat sommige kaarten veel waard kunnen zijn, weet ook Pim van Valkengoed. Hij is contentmaker én verzamelaar van Pokémonkaarten.

Vier jaar na lancering blijft Pokémon Go waanzinnig populair: 'Ik speel het elke dag'
Lees ook

Vier jaar na lancering blijft Pokémon Go waanzinnig populair: 'Ik speel het elke dag'

"Het is nog nooit zo gek geweest als nu. Er zijn wereldwijd weinig Pokémonkaarten te verkrijgen", vertelt Van Valkengoed. De prijzen zijn volgens hem de afgelopen paar maanden geëxplodeerd. Kaarten zijn soms nu wel vijf tot tien keer meer waard dan een jaar geleden.

"Ik ben een paar maanden terug begonnen met verzamelen en heb nu een verzameling die tussen de 10.000 en 12.000 euro waard is, met een aantal kaarten die in potentie 6000 euro waard zijn."

Perfecte score

Deze kaarten moeten dan wel een score van 10 uit 10 ontvangen van een speciaal Amerikaans waardeerbureau, PSA. Dat betekent geen vouwen, kreuken of andere viezigheden. Volgens Van Valkengoed is het af en toe ook geluk hebben met die waardering.

"De kaart moet ook perfect geprint zijn door de fabriek. Als ze hem daar ook maar een millimeter verkeerd drukken, dan krijgt de kaart al geen 10 meer."

Ook dertigers

De aantrekkingskracht van Pokémonkaarten ligt niet meer alleen bij kinderen. Ook twintigers en dertigers zijn steeds meer met de kaarten bezig. Ze zijn vaak opgegroeid met Pokémon en herontdekken het fenomeen in een tijd dat er door coronacrisis minder te doen is.

Van Valkengoed: "Ik ben nu 31. Vroeger als kind moest je drie jaar zeuren voordat je een pakje Pokémonkaarten kreeg. Tegenwoordig heb ik gewoon een baan en kan ik gewoon een paar honderd euro per maand uitgeven aan deze hobby."

Lange termijn

Mogelijk zwakt de belangstelling weer wat af, maar Pokémon heeft genoeg voorgeschiedenis om meer te zijn dan een hype. Ook Van Valkengoed is helemaal verkocht. "Ik heb altijd veel van kaartspellen en spellen in het algemeen gehouden. Een droom van mij was altijd om een spellenwinkel te openen. Nu ben ik toevallig in Pokémon gerold, maar ik heb al een webshop geopend om Pokémonkaarten te verkopen. Ik zit erin voor de lange termijn."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
NintendoLink in bioNederland