'95 procent van de scholen heeft nog geen sneltesten ontvangen'
Het was een mooi plan van de overheid: onderwijspersoneel in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs zou twee keer per week preventief een sneltest kunnen doen. Uit een peiling van Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) blijkt nu dat 95 procent van de scholen nog geen testen heeft ontvangen.
De peiling is gehouden onder 800 schooldirecteuren. Ruim 70 procent zegt zich zorgen te maken nu de BSO weer opengaat en kinderen uit verschillende scholen en klassen weer samenkomen.
Extra druk op schoolleiders
Petra van Haren, voorzitter van de AVS: "Schooldirecteuren zijn afgelopen maanden erg druk geweest en toe aan de meivakantie. Het is echt belangrijk dat de sneltesten er dan zijn."
Het regelmatig groepen naar huis sturen zorgt voor extra druk op schoolleiders. "Ze zijn zelfs op niet werkdagen en in het weekend bezig om vervangers te zoeken om zo te voorkomen dat kinderen naar huis moeten of er geen onderwijs kan worden verzorgd", zegt Van Haren.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Het ministerie is vanaf dinsdag begonnen met de levering van sneltesten. Na de eerste week van het uitdelen van sneltesten heeft slechts 5 procent van de scholen deze tests ontvangen. De AVS hoopt dat de overige 95 procent van de scholen voor het einde van de meivakantie is voorzien van sneltests.
De testen zijn een aanvulling op de al bestaande maatregelen: afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten.
Ook basisschool Samenspel in Amsterdam Zuidoost heeft nog geen enkele sneltest ontvangen. "Het zou er vorige week al zijn, maar we hebben nog steeds niks. Ik weet niet of het voor de meivakantie nog gaat lukken. Ik heb in Zuidoost van geen enkele school gehoord die ze wel al heeft gehad", zegt schooldirecteur Marijke van Amersfoort.
Cynisch
Van Amersfoort is wel cynisch over de testen. "Eerst werd er veel ophef over gemaakt: er moest iemand op school zijn om de dozen in ontvangst te nemen en nu zijn ze er nog steeds niet. Dan denk ik, hoe belangrijk is dit nou."
"Ik vraag mij echt af wat we ermee moeten. Ik ga het mijn personeel ook niet opleggen. Het voelt een beetje als mosterd na de maaltijd. De leraren zijn al doorgewinterde corona-experts geworden. Zodra iemand klachten heeft, gaan ze gelijk in quarantaine. Ik ben wel benieuwd of deze testen iets gaan opleveren, omdat het ook om preventief testen gaat", zegt Van Amersfoort.