Advies aangepast

Zwangere vrouwen twijfelen over coronavaccin: 'Risico voor mijn baby onbekend'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockZwangere vrouwen twijfelen over coronavaccin: 'Risico voor mijn baby onbekend'
RTL

Alle gezonde zwangere vrouwen kunnen zich veilig laten vaccineren tegen Covid-19, stelt het RIVM. Maar behoorlijk wat zwangere vrouwen twijfelen. Wat is het effect van het vaccin op de baby? En is het niet slimmer die vaccinatie na de bevalling te doen?

Jessie is dertien weken zwanger en was vanmorgen nog bij haar verloskundige. Ze wil zich wel laten vaccineren tegen Covid, maar wil dat eigenlijk pas na haar bevalling doen. "Er is nog te veel onduidelijk. Een paar weken geleden adviseerde mijn verloskundige nog om niet te vaccineren omdat er zo weinig bekend was. Daarom vind ik het nu een ontzettend lastige beslissing", vertelt Jessie.

Te weinig informatie

Ze heeft de vaccinatie nog niet besproken met haar verloskundige. "Dat is vanmorgen niet ter sprake gekomen, maar ik heb haar er ook nog niet naar gevraagd. Ik verwacht voorlopig nog geen oproep, dus ik stel mijn keuze nog even uit. Ik hoop dat ik pas aan het einde van het jaar de oproep krijg, dan is voor mij de keuze makkelijk gemaakt, dan wacht ik tot na de bevalling."

Nieuw advies: vaccins zijn veilig voor zwangere vrouwen
Lees ook

Nieuw advies: vaccins zijn veilig voor zwangere vrouwen

Ook Maaike twijfelt. Ze is veertien weken zwanger. "Ik heb echt nog te weinig informatie om een goede mening te hebben. Ik wil weten of er al onderzocht is wat de effecten zijn voor de baby. Als die straks geboren is, zijn er dan extra risico’s in zijn of haar latere leven?"

Vaccin is veilig

Uit veiligheidsoverweging gold voorheen het advies om alleen kwetsbare zwangere vrouwen met onderliggende ernstige aandoeningen te vaccineren, maar dat advies is nu aangepast. Alle zwangere vrouwen kunnen zich veilig laten vaccineren tegen corona, zegt de werkgroep COVID-19 & Zwangerschap, waar ook het RIVM deel van uitmaakt.

Ze baseren zich onder andere op onderzoek uit de Verenigde Staten. Daar zijn nu meer dan 90.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met een van de mRNA-vaccins (Pfizer of Moderna) zonder noemenswaardige bijwerkingen. Uit een eerste analyse van ongeveer 4000 zwangerschappen, met tot nu toe ruim 700 geboortes, komen geen risico’s naar voren als een miskraam, vroeggeboorte of groeiachterstand.

Groter risico op ernstige Covid

Ook de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) adviseert zwangere vrouwen zich te laten inenten. Ook zij baseren zich op het Amerikaanse onderzoek waarbij 90.000 zwangere vrouwen worden gevolgd. 

"We begrijpen dat zwangere vrouwen kiezen voor het beste voor zichzelf en hun kind. Daarom beslist de zwangere uiteindelijk zelf of ze zich laat vaccineren", laat gynaecoloog Christianne de Groot namens het NVOG weten. "Op basis van de huidige kennis en de literatuur uit de Verenigde Staten verwachten we op korte termijn weinig bijwerkingen van de mRNA-vaccins. Daarnaast weten we dat als de zwangere ziek wordt door Covid 19 er een twee keer hogere kans is op opname en beademing op de IC."

Zwanger op de IC

De verschijnselen bij zwangere vrouwen met Covid-19 zijn hetzelfde als bij niet-zwangere vrouwen. Maar Covid-19 kan ernstiger verlopen tijdens de zwangerschap, vooral in het derde trimester. In Nederland zijn er 7000 zwangere vrouwen bekend die Covid-19 hebben gehad. Van 33 vrouwen is bekend dat ze zijn opgenomen op de intensive care en 30 op de Obstetrische High Care (intensive care voor zwangeren).

Uit internationaal onderzoek blijkt dat de meeste baby's waarvan de moeder corona had, na de geboorte negatief testen. Bij een klein deel is Covid-19 wel aangetoond. De infectie verliep dan meestal mild of zonder symptomen. Een deel van de kinderen is te vroeg geboren of heeft een laag geboortegewicht. Dit werd zowel veroorzaakt door de Covid 19, als door andere complicaties in de zwangerschap.

Bron: Lareb en NVOG.

Antistoffen baby

Een ander argument van de NVOG voor de vaccinatie is dat de moeder via de placenta antistoffen aan haar kind doorgeeft. Andere antistoffen van vaccinaties verdwijnen langzaam in de maanden na de geboorte. Het is nog niet bekend of dit voor de antistoffen na coronavaccinatie ook zo is, maar dat lijkt wel aannemelijk.

De NVOG adviseert alle gezonde zwangeren om mee te doen met het landelijke vaccinatieprogramma, dus ook voor het coronavaccin. Het advies geldt met nadruk voor een groep zwangere vrouwen die meer risico lijkt te hebben op ernstigere Covid-klachten. Zoals zwangere vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar, die (morbide) obesitas hebben, een ernstige onderliggende aandoening hebben of zwangeren met een niet-Westerse achtergrond.

Honderden gevaccineerd

Inmiddels doen 334 zwangere vrouwen die een coronavaccinatie hebben gehad mee aan Moeders van Morgen, onderdeel van Lareb. "Die zijn dus in ieder geval gevaccineerd," laat Agnes Kant weten, epidemioloog en directeur van Bijwerkingencentrum Lareb. Dit zijn vrouwen die in de zorg werken of waarbij corona een ernstiger beloop kan hebben.

"We vragen zwangere vrouwen hun ervaringen met geneesmiddelen en vaccins te delen om nog meer kennis te genereren. Resultaten hebben we nog niet, ook niet wat het effect van de vaccinatie is op de baby, want de meeste vrouwen moeten nog bevallen."

Lees meer over
RIVMZwangerschapCoronavaccinGynaecologie