Trein niet opgemerkt

Door trein gegrepen maaltijdbezorger niet gewaarschuwd door toezichthouders

Door RTL Nieuws / Rene Lukassen··Aangepast:
© ANPDoor trein gegrepen maaltijdbezorger niet gewaarschuwd door toezichthouders
RTL

De maaltijdbezorger die in maart verongelukte op een 'niet actief beveiligde overweg' bij Zenderen is door de aanwezige toezichthouders 'niet geattendeerd op de aanwezigheid en risico's van de onbewaakte overweg'. Het slachtoffer kwam spareribs brengen naar één van de toezichthouders.

Spoorbeheerder ProRail onderzocht het ongeluk. De conclusie is gebaseerd op een verklaring van de werkgever van de toezichthouders, het beveiligingsbedrijf G4S. Dat werd door NS ingehuurd.

De 21-jarige bezorger, Leon, kwam zondag 7 maart rond half 6 's middags de maaltijd afleveren die één van de toezichthouders had besteld. De beveiligers stonden er in opdracht van NS om, zegt het spoorbedrijf, 'passanten erop te wijzen dat deze spoorwegovergang risico's kent en te tellen welke voertuigen gebruikmaken van de overweg'. In deze video zie je meer over de toedracht van het ongeluk:

De maaltijdbezorger kwam aan de noordkant van de spoorwegovergang aanrijden, maar moest met zijn bestelling aan de zuidkant van de overweg zijn. Na het passeren van de toezichthouder die aan de noordkant stond, reed hij niet-gewaarschuwd de overweg op.

Bestelauto meegesleurd

Hij heeft daarbij volgens ProRail een van links komende goederentrein 'vermoedelijk niet opgemerkt, of verwachtte voor naderend treinverkeer gewaarschuwd te worden, terwijl zijn focus vermoedelijk was gericht op de klant aan de overzijde'. De bestelauto waarin de bezorger reed, werd door de trein honderden meters meegesleurd.

ProRail verwijst voor verdere vragen naar NS. Die noemt het ongeval 'pijnlijk' en 'afschuwelijk' en 'nauwelijks te bevatten dat het juist de maaltijdbezorger van de toezichthouders is die omkomt, terwijl de inzet van toezichthouders er juist was om de risico's te verkleinen'.

Zeven doden later: gevaarlijke spoorovergangen nog steeds niet dicht
Lees ook

Zeven doden later: gevaarlijke spoorovergangen nog steeds niet dicht

NS laat weten: "We gaan samen met ProRail en andere partijen in de sector kritisch kijken naar de wijze waarop toezichthouders in de toekomst ingezet kunnen worden."

Toezichthouders niet vervolgd

Het beveiligingsbedrijf G4S wil – ondanks herhaaldelijke verzoeken – geen vragen over het ongeval beantwoorden. Voor politie en justitie is het handelen van de toezichthouders geen aanleiding om ze strafrechtelijk te vervolgen.

Politie Oost-Nederland laat weten dat 'gekeken is of de toezichthouders verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van het gevaar' dat de maaltijdbezorger het leven kostte. Politie en justitie vinden dat de toezichthouders 'het gevaar niet gecreëerd hebben', hoewel één van de toezichthouders de aanleiding was voor de aanwezigheid van de maaltijdbezorger op de plaats van het ongeluk.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Vier dagen te laat

De overweg bij Zenderen stond op een lijst van overwegen die zou verdwijnen. Volgens de gemeente Borne waren daar met alle betrokken partijen inmiddels afspraken over gemaakt. Op 25 februari besloten ProRail, NS en de gemeente de overweg zo snel mogelijk af te sluiten. Maar ze wilden daarmee wachten tot na de publicatiedatum van een al afgerond onderzoek naar een dodelijk ongeval op een onbewaakte spoorwegovergang in het Drentse Hooghalen, waarbij vorig jaar een treinmachinist om het leven kwam.

Dat onderzoek verscheen op 10 maart. Een dag later werd de spoorwegovergang in Zenderen alsnog afgesloten, vier dagen nadat de maaltijdbezorger om het leven was gekomen.

Lees meer over
ProRailNederlandse Spoorwegen (NS)SpoorwegenTreinongevallenZenderen